Plagiaat, maffia en een landhuis in Toscane

In Vrij Nederland deze week een artikel over de van plagiaat beschuldigde neuropsycholoog Margriet Sitskoorn. De Utrechtse wetenschapper, bekend van haar optredens in televisieprogramma's als ’Nieuwslicht’ en haar boek ’Het maakbare brein’, publiceerde in 2004 twee artikelen in het Nederlandse tijdschrift Neuropraxis. Hele passages uit deze publicaties zijn letterlijke vertalingen van anderen, onder meer van de Amerikaanse wetenschapper Erin Clifford. Bert van Dien, een van de twee hoofdredacteuren van Neuropraxis zegt in Vrij Nederland: „Ze heeft hele stukken overgenomen. Het zijn gewoon letterlijke vertalingen. Kort en goed noemen wij dat in gewoon taalgebruik plagiaat. Het is kwalijk als je zoiets doet. Andere mensen zitten zich uit de naad te werken, terwijl dit handig knip- en plakwerk is.” Sitskoorn zelf ontkent. Volgens haar heeft ze in de eerste versie van haar artikelen wel degelijk allerlei referenties vermeld maar raadde de redactie van Neuropraxis haar juist aan om deze te verwijderen. Een leugen, stelt het tijdschrift. „Heel vervelend dat ze hier mee komt. Dit is gewoon niet waar. De eerste versie bevatte slechts één referentie”, aldus Baudewijntje Kreukels, de andere hoofdredacteur van het blad. Sitskoorn neemt de beschuldigen zo te lezen niet echt serieus: „Toen ik dit binnenkreeg, dacht ik: daar gaan we weer. Omdat ik nu veel in de publiciteit ben, krijg ik niet alleen leuke dingen binnen.”

Ook in Vrij Nederland een reportage over de hartstochtelijke pogingen van Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Zaken, om de Nederlandse regering en de top van de Europese Unie op één lijn te krijgen. Zijn voorliefde voor de Europese Unie blijkt onder meer uit zijn talenkennis – Timmermans spreekt vele talen, waaronder Italiaans, Spaans en Russisch. „Als je goede diplomatie wilt bedrijven, moet je alle ruis uit de communicatie halen.” Dat de Nederlandse bevolking de Europese Grondwet afwees, op 1 juni 2005, was voor Timmermans een grote klap. Wekenlang deed hij weinig anders dan fietsen op zijn racefiets. „Soms deed ik wel honderd kilometer per dag. Ik kon me nergens anders meer toe zetten.”

HP/De Tijd leert ons hoe we een eigen huisje met olijfboomgaard in Italië kunnen bemachtigen. Belangrijke les: ga niet naar Toscane. Daar is het duur en bovendien ’worden de pleinen bevolkt door luidruchtige, bierdrinkende toeristen in korte broek.’ Zelfs de befaamde siësta is hier grotendeels verdwenen. Voor exclusiviteit en betaalbare huizen kun je je beter richten op Piemonte, de regio rondom Turijn. Je rijdt er in een dag naar toe en er zijn vele mooie wijngronden. Verder moet je het gebied dat je op het oog hebt zeker ook eens in de winter bezoeken. HP/De Tijd spreekt namelijk over bitter koude winters en antieke landhuizen zonder verwarming.

In Elsevier een interview met maffiabestrijder en auteur Gianrico Carofiglio. Tot voor kort was hij officier van justitie. „Begin jaren negentig was ik de enige officier in Foggia, en dat is gevaarlijk. Dan denken die maffiosi dat het zin kan hebben om je te vermoorden. (...) Het wordt gevaarlijk als je altijd op dezelfde tijd en langs dezelfde route naar je werk rijdt of altijd in hetzelfde restaurant dineert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden