Plaatsvervanger Saddam: verzet in Irak gaat door

(Novum/Ap) - De aanhangers van de ter dood gebrachte dictator Saddam Hussein zullen zich blijven verzetten zolang de Amerikanen in Irak aanwezig zijn. Dat heeft de voormalige plaatsvervanger van Saddam, Izzat Ibrahim al-Douri, gezegd in een interview met het Egyptische blad Al-Mawqif al-Arabi.

Al-Douri, die een prijs van tien miljoen dollar (zes miljoen euro) op zijn hoofd heeft, is sinds de val van Saddams regime in april 2003 niet meer in het openbaar gezien. Volgens de hoofdredacteur van het blad werd Al-Douri geïnterviewd 'op het slagveld'. Details over het contact werden niet verstrekt.

In het interview zei Al-Douri dat sinds de door de Amerikanen geleide inval in Irak 120 duizend volgelingen van Saddam zijn gesneuveld, maar dat 'het verzet' zal worden voortgezet 'totdat geheel Irak is bevrijd'.

Al-Douri zou een belangrijke rol spelen bij de financiering van de activiteiten van soennitische opstandelingen in Irak. In het interview spoort Al-Douri zijn aanhang aan de vijand aan te vallen als hij rust, aanvoerlijnen te bestoken en missies te volbrengen zonder onschuldigen te treffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden