Plaatsmaken voor hogere inkomens?

Rotterdam heeft te veel goedkope w0ningen, vindt het stadsbestuur. Vandaag stemmen Rotterdammers over het plan die te vervangen door duurdere huizen.

JENNY VELTHUYS

Gaat Rotterdam meer woningen bouwen voor de hogere inkomens? Daarover stemt de bevolking van de stad vandaag in een referendum.

In vergelijking met de andere grote Nederlandse steden is Rotterdam nog erg betaalbaar. Er staan 165.000 woningen met een maandelijkse huurprijs onder 629 euro of een WOZ-waarde tot 122.000 euro. Wethouder Ronald Schneider (wonen, Leefbaar Rotterdam) wil daar verandering in brengen. Wat hem betreft wordt het aantal goedkope woningen met 12 procent verminderd.

Rotterdam is hot. Nu Amsterdam voor steeds meer mensen onbetaalbaar is, trekken young professionals en gezinnen met een goed inkomen vaker naar Rotterdam. Ook internationaal groeit de belangstelling voor de havenstad.

Schneider wil op die belangstelling inspelen door 20.000 goedkope woningen te vervangen door 36.000 (middel)dure woningen. In de 'Woonvisie 2030' kondigde hij aan van plan te zijn 15.000 sociale huurwoningen te slopen en 10.000 woningen te renoveren of samen te voegen. Daarvoor in de plaats komen maar 5000 nieuwe sociale huurwoningen.

Voor de sloop van sommige huizen valt veel te zeggen. In wijken als Crooswijk voldoen veel krappe flatgebouwtjes al jaren niet meer aan de normen. De huizen hebben ramen van enkel glas en muren zijn scheefgetrokken.

Toch wonen veel Rotterdammers liever in zo'n huis dan dat ze de plannen van Schneider goedkeuren. Ze hebben het gevoel te worden weggejaagd en zijn bang dat ze over een poosje geen huis in Rotterdam meer kunnen betalen.

Volgens Schneider kent zijn stad een overschot aan goedkope woningen, aangezien er maar 125.000 huishoudens zijn die recht hebben op zo'n huis. Maar volgens HuurdersNetwerk Rotterdam vergeet Schneider de 40.000 huishoudens in het lage middensegment. Deze huishoudens hebben geen recht op huurtoeslag, maar kunnen ook geen vrijesectorwoning betalen. Daarnaast zou de Woonvisie te weinig aandacht besteden aan het groeiende aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen. Of de toename van zzp'ers.

Een aantal huurders- en bewonersorganisaties heeft daarom met steun van oppositiepartij SP het actiecomité Woonreferendum opgezet. Bij een opkomst van 30 procent is het referendum geldig. Schneider heeft toegezegd dat hij bij een negatieve uitslag met de raad gaat praten over aanpassing van zijn Woonvisie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden