Plaats bieden aan Michelle Martin is moedig, en dat moeten religieuzen ook zijn

Er is veel dat tegen haar pleit. Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderschender en -moordenaar Marc Dutroux, probeert vervroegd vrij te komen. Zij heeft dertig jaar gekregen vanwege medeplichtigheid aan het opsluiten van zes en de dood van vier meisjes. Nu heeft de rechtbank in het Belgische Bergen ingestemd met vervroegde vrijlating, onder de voorwaarde dat ze naar een klooster in Namen gaat. Daar, in het klooster van de Arme Klaren, is de meest gehate vrouw van België welkom.

In cassatie kan de vrijlating nog worden verhinderd, indien er een vormfout zou zijn gemaakt. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunnen de tegenstanders van vrijlating van Michelle Martin alleen hopen dat de zusters van het klooster van hun voornemen terugkomen, want als die alsnog besluiten hun deur te sluiten, is aan een voorwaarde voor vrijlating niet voldaan en blijft Michelle Martin vastzitten.

De Arme Klaren staan nu dan ook onder druk. De ouders van de vermoorde Eefje Lambrecks, An Marchal en Julie Lejeune keren zich tegen vrijlating en dat is begrijpelijk.

Wie zegt dat Michelle Martin een tweede kans moet krijgen, verrekent zich; het gaat om een derde kans. Voor ze zich medeplichtig maakte aan de misdaden waarvoor ze nu vastzit, was ze al eens veroordeeld. Ook toen had ze zich medeplichtig gemaakt aan seksueel geweld door Marc Dutroux. Ook toen was ze al vervroegd vrijgelaten, waarna de ergste misdaden eerst plaats konden vinden.

Justitie heeft in België rond de misdaden van Dutroux en Martin destijds zoveel fouten gemaakt, dat wantrouwen is ontstaan. En waar wantrouwen heerst, gedijen de complottheorieën. Destijds luidden die dat Dutroux hoge beschermers zou hebben gehad, nu klinkt het dat de Arme Klaren worden gestuurd door mensen boven hen.

En toch is het te prijzen dat de Arme Klaren de deur van hun klooster willen openen voor Michelle Martin. Deze vrouw is, anders dan haar ex-man, niet tot levenslang veroordeeld en komt dus ooit vrij. Ze gedraagt zich goed en volgens deskundigen is er geen kans op herhaling.

De abdis benadrukt de daden van Martin volstrekt verwerpelijk te vinden. Door tegen de stroom in te gaan en toch te kiezen voor een kans op herstel, begaan de zusters de moeilijkste maar ook de beste weg. Of, zoals de Vlaamse christendemocratische senator Rik Torfs gisteren zei in Het Laatste Nieuws: "Ze doen wat Jezus in zijn tijd gedaan zou hebben." En dat is wat we eigenlijk ook van ze mogen verwachten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden