PKN wil zich nadrukkelijker in publieke debat mengen

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil graag een speler zijn in het publieke debat. De PKN-synode - het landelijk bestuur - besprak gisteren hoe dat zou moeten. Want het lukt de kerk nog lang niet altijd om van zich te laten horen.

"De kerk is er ook voor de maatschappij", zei PKN-voorman René de Reuver. "De Bijbel geeft oriëntatie in de chaotische tijd waarin we leven. Daar kunnen we als kerk op wijzen." In de afgelopen jaren probeerde de PKN dat door brochures uit te brengen: over arbeid, over het lichaam, over familie. De hoop was dat die brochures een bron zouden zijn voor discussies over die thema's in het maatschappelijk debat. Dat is niet gelukt, luidt de conclusie.

In Groot-Brittannië en Duitsland is de kerk in het maatschappelijk debat stukken zichtbaarder. Dat voorbeeld streeft de PKN-kerkleiding graag na. "Op hoe we in de toekomst maatschappelijke thema's aan de orde stellen, willen we ons nog bezinnen", zei De Reuver.

Daarop nam de synode gisteren alvast een voorschot. D66-senator Annelien Bredenoord en ethicus Theo Boer gingen in debat over het actief donorregistratiesysteem. "Onder christenen wordt heel verschillend over orgaandonatie gedacht", leidde De Reuver dat debat in. "Dus wij gaan hier vandaag geen statement maken. Met dit debat willen we ons scherpen. Zodat wij als synode, en via ons ook lokale kerken, in de breedte van de samenleving een bijdrage kunnen leveren. Als synode zijn we een oefenplaats van samenleven. Hier is ruimte voor verschillende visies." Dat bleek: toen debatleider Tijs van den Brink vroeg welke synodeleden voorstanden van de nieuwe donorregistratie zijn, stak de helft van de 75 synodeleden hun hand op. trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden