PKN wil nauwer samenwerken met Vrij Evangelischen

UTRECHT/VELP (ANP) - De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) willen intensiever samenwerken. Zij zijn in gesprek over het sluiten van een associatiebijeenkomst. Beide kerken beslissen in november over de samenwerking.

Met een associatieovereenkomst spreken beide partijen uit dat zij een geloofs- en werkgemeenschap willen vormen. Ze werken nu al samen. Zo kennen zij afspraken over het verlenen van gastlidmaatschap aan elkaars kerkleden. Ook kunnen predikanten onder bepaalde voorwaarden in kerkdiensten van de andere kerk voorgaan.

De overeenkomst betekent niet dat beide kerken naar een samengaan streven. Daarvoor zijn de verschillen in kerkstructuur te groot. In de Protestantse Kerk spelen de synode en de kerkenraad een belangrijke rol. Zij nemen de belangrijkste besluiten. Bij de Vrij Evangelischen ligt de nadruk op de vrijheid en zelfstandigheid van de plaatselijke gemeenten. Binnen de Bond nemen de 37 aangesloten gemeenten hun besluiten in gezamenlijkheid.

De vrij evangelische gemeenten zijn in de negentiende eeuw ontstaan. Zij hadden zich losgemaakt van de Nederlandse Hervormde Kerk, maar konden zich niet vinden in de strak-calvinistische opvattingen van de Afscheiding, een van de voorlopers van de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden