PKN vraagt twee miljoen leden hoe het verder moet

De kerk kampt met krimp en vergrijzing. Tegelijkertijd proberen de gelovigen met tal van experimentele 'pioniersplekken' de kerk nieuw elan te geven Beeld anp
De kerk kampt met krimp en vergrijzing. Tegelijkertijd proberen de gelovigen met tal van experimentele 'pioniersplekken' de kerk nieuw elan te gevenBeeld anp

Hoe moet het verder met de Protestantse Kerk in Nederland? En wat is de belangrijkste taak van de kerk? Over vragen als deze kunnen vanaf vandaag alle twee miljoen leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) meepraten.

Gerrit-Jan Kleinjan

Een grootschalige enquête moet het bestuur van de kerk inzicht geven in de wensen en verwachtingen van gelovigen. Dit kerkelijke onderzoek is een unicum: nooit eerder zijn kerkgangers op deze schaal betrokken bij de toekomstplannen van de Protestantse Kerk.

De vragenlijst, die tot eind maart digitaal kan worden ingevuld, is nodig omdat de kerk zich volgens landelijk secretaris (scriba) Arjan Plaisier in een kritieke fase bevindt. "De kerk is voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. Het is voor ons tijd om de vraag te stellen: waar staan we voor en wat willen we?"

De vragenlijst staat uitgebreid stil bij onderwerpen als de situatie in de plaatselijke kerk, het imago van de PKN, het persoonlijk geloof en redenen om naar de kerk te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd wat kerkleden in hun gemeente inspireert, waar predikanten goed in moeten zijn en hoeveel tijd kerkenraadsleden aan hun werk besteden.

null Beeld anp
Beeld anp

Predikanten niet onmisbaar
De kerk kampt met krimp en vergrijzing. Tegelijkertijd proberen de gelovigen met tal van experimentele 'pioniersplekken' de kerk nieuw elan te geven. Plaisier voorziet dat de kerk de komende jaren scherpe keuzes moet maken. "De tijd komt eraan dat we niet alle liturgische centra overeind kunnen houden. Maar waarom zouden huiskamerkerken en gemeentekringen niet volwaardig kerk kunnen zijn? Ook moeten we nadenken over de rol van predikanten. Ze zullen belangrijk blijven, maar zijn niet de voorwaarde voor een complete viering."

Samen nadenken
In de ogen van Plaisier is het van belang dat alle kerkgangers meedenken over dit soort kwesties. "Als je op een cruciaal punt in de geschiedenis nadenkt over de koers, dan kan dat niet de keuze zijn van een paar bestuurders. De kerk is van de gelovigen tezamen."

null Beeld anp
Beeld anp

De uitkomsten van de enquête worden behandeld op de komende synode, die eind april plaatsvindt. Sinds afgelopen najaar praat de synode (de landelijke vergadering waarin afgevaardigden zitten uit de plaatselijke kerken) over de vraag hoe de Protestantse Kerk in Nederland er in 2025 uitziet.

Voorbeelden van vragen
- Waardoor wordt u in uw plaatselijke kerkelijke gemeente geïnspireerd?
- Waar moet een predikant volgens u vooral goed in zijn?
- Waarom is het kerkgebouw (minder) belangrijk voor u?
- Heeft u behoefte aan verandering in uw kerkelijke gemeente?
- Wordt uw behoefte aan verandering in uw gemeente gedeeld?
- Is er voldoende ruimte in uw gemeente voor verandering?
- Hoe zou u de manier waarop u bezig bent met uw geloof omschrijven?
- Praat u wel eens met anderen over uw geloof?

Bekijk de vragenlijst hier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden