PKN-voorman Arjan Plaisier lijkt zeker van tweede zittingstermijn

EMIEL HAKKENES

Alle voortekenen wijzen erop dat een belangrijk besluit vandaag bijna als een hamerstuk zal passeren. De generale synode (landelijke vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland vergadert vandaag en morgen in Lunteren. Het eerste agendapunt van vandaag is meteen een belangrijke kwestie: de verkiezing van de scriba, die het bestuurlijk geweten en het boegbeeld van de kerk is.

Waar kerkelijke kwesties in de aanloop naar een bespreking op de synode nog wel eens wat rumoer willen veroorzaken, is het rond de scribaverkiezing stil. Het landelijke kerkbestuur heeft geen sollicitatieprocedure gestart en de synodeleden hebben ook geen eigen kandidaat voorgedragen. Daarmee staat vrijwel vast dat de zittende scriba, ds. Arjan Plaisier, een tweede zittingstermijn van vier jaar tegemoet kan zien.

Toen Plaisier in 2008 aantrad als opvolger van Bas Plaisier (geen familie), ging het er minder rustig aan toe. Zijn kandidatuur maakte een tegenactie los, voor een andere kandidaat die als minder behoudend te boek stond dan de confessionele Plaisier. De nieuwe scriba liet zich evenwel niet ideologisch vastpinnen en zei van meet af aan dat hij de breedte van de PKN 'de charme van de kerk' vindt.

Andere onderwerpen die de synode vandaag en morgen bespreekt zijn onder andere de samenwerking van hulporganisatie Kerk in Actie met ICCO en een notitie over sociale media.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden