PKN-top beluistert stille armoe in pastorie

Met een brandbrief over stille armoede in de pastorie baarden 140 predikanten onlangs opzien. Zes van hen uitten gisteren hun nood in Utrecht.

“Twee uur lang hebben ze hun klachten uiteengezet over hun arbeidsomstandigheden“, zegt Paul Hollaar, woordvoerder van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

De zes dominees hadden eind februari met 140 collega's in een brandbrief aandacht gevraagd voor stille armoede in de pastorie.

In het overleg, gisteren in Utrecht, heeft fiscaal jurist Wim Oudheusden uitgelegd hoe fiscale maatregelen voor predikanten vaak nadelig uitpakken, zegt Hollaar, “vooral als dominee in een deftige pastorie woont“.

Oudheusden was door de verontruste dominees gevraagd hun besteedbaar inkomen te bestuderen. Daarover bestond veel onduidelijkheid: sommigen klaagden dat ze de eindjes niet meer aan elkaar wisten te knopen, anderen meenden dat ze juist niets te klagen hadden.

Volgens de PKN-woordvoerder zullen de klachten over de traktementen met het voltallige moderamen besproken worden.

Verder is het een zaak voor het 'geregeld overleg', zegt Hollaar. Dat cao-overleg voeren vertegenwoordigers van de Bond van Nederlandse Predikanten (BNP) en van de PKN. Probleem is dat het al vier keer is vastgelopen, omdat het bod van de PKN volgens de BNP veel te mager was.

Gisteren was de bond niet vertegenwoordigd. Wel heeft directeur Tobias Bos een vergelijking gemaakt tussen de inkomens van predikanten en ambtenaren.

Bos concludeert dat een doorsnee-dominee een traktement krijgt dat lijkt op dat van een eerstegraads leraar in het middelbaar onderwijs. Met één belangrijk verschil: de leraar doorloopt twee keer zo snel de salarisschalen als de predikant. Pas veel later, na twintig dienstjaren, loopt de predikant de achterstand op de leraar weer in.

Ondanks het gestrande 'geregeld overleg' zijn er gesprekken gaande tussen PKN en BNP om uit de impasse te komen. “De bond heeft een nieuw voorstel gedaan“, zegt Bos. Over de inhoud wil hij niets kwijt. “Eerst wachten we de reactie van de PKN af.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden