PKN-synode vreest functieverlies door debat in media

amsterdam – Als kranten uitgebreid schrijven over kwesties waar de kerken zich nog over moeten buigen, dan komt de synode buitenspel te staan. Dat laat de persdienst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weten in een schrijven aan Trouw.

Terwijl veel lezers geen genoeg kunnen krijgen van kerkelijk gevoelige onderwerpen, wijst de persdienst op de keerzijde daarvan. Het landelijke kerkbestuur ziet liever niet dat synodeleden gevoelige onderwerpen in de openbaarheid bespreken vóór de synode erover praat. Het synodebestuur wil zo ’bevorderen dat de gesprekken over dit onderwerp uit de sfeer van tegenstellingen en polemiek blijven’.

Directe aanleiding vormt de Israël-kwestie die vandaag door de synode wordt besproken: hoe moet de PKN zich verhouden tot Israël, Palestina en het conflict tussen beide?

De in dezen gevraagde ’terughoudendheid’ van synodeleden is, verzekert de persdienst, geen poging om ’de pers relevante informatie en meningsvorming te onthouden’.

Wel speelt daarbij, naast angst voor polarisering, een andere ’ervaring’ een rol. Van een rapport over de aard van het predikantschap waren ’de pro’s en contra’s dermate uitgebreid in de media belicht dat de bespreking in de synode geen nieuwe standpunten meer opleverde’.

Het gevolg daarvan was dat ’feitelijk de synode buitenspel werd gezet’, aldus de persdienst.

De discussie moet juist overal gevoerd worden, reageert Bert de Leede, Gereformeerde Bonder en verbonden aan PKN-opleidingscentrum Hydepark. Hij voelt zich wat ongemakkelijk bij het verwijt van uit en te na gewisselde argumenten – hij was zelf actief deelnemer aan het debat waarvan de persdienst nu zegt dat het de synode uitrangeerde.

Maar, zegt De Leede, „ik geef het kerkbestuur gelijk als ze van synodeleden terughoudendheid verwacht. Samen moeten ze ervoor zorgen dat het debat maximaal in de synode wordt gevoerd. Ze komen ’zonder last of ruggespraak’ naar de synodevergadering. Soms vraagt dat: even geen contact met de pers. Niks mis mee. Als synodelid moet je dat zelf aanvoelen. Het moderamen heeft het recht daarop te attenderen.”

„De omgekeerde wereld”, zegt Jeroen Jeroense van predikantenclub Op Goed Gerucht. Hij vindt het ’onzin’. „Zoiets kun je je toch niet voorstellen bij de Tweede Kamer? Laten ze blij zijn met elk gevoerd debat, met polemiek, met dialoog. Dat erover gediscussieerd wordt in de media, betekent dat de onderwerpen relevant zijn. En als alle argumenten voor en tegen goed besproken zijn, dan is dat toch heerlijk?”

Jeroense vindt de angst voor een synode die buitenspel komt te staan, ’defensief’. „De synode neemt beslissingen, Trouw en NRC niet. De synode moet de mondigheid van gelovige burgers en de transparante kerk niet tegenwerken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden