PKN stuurt homobrief niet rond

lunteren –- De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zal voorlopig geen brief aan haar gemeenten sturen over (homo)seksualiteit. Dat heeft het landelijk kerkbestuur (moderamen) gisteren in Lunteren besloten. Het komt daarmee tegemoet aan kritiek van de synode van de PKN op een opzet voor zo’n brief.

Ook homo-organisaties waren daar niet over te spreken, lieten zij deze week weten in Trouw.

De brief aan de gemeenten zou een antwoord moeten zijn op een bezwaarschrift van een ouderling die het onjuist vindt dat in de PKN homoseksuele relaties gezegend kunnen worden.

Het kerkbestuur zegde toe alle opmerkingen van synodeleden te verwerken in een nieuwe opzet van een brief aan de gemeenten.

Bovendien beloofde het bestuur die brief niet te versturen voordat de synode erover heeft gesproken – een toezegging die applaus oogstte.

Verder toonde de synode zich bezorgd over de afnemende belangstelling voor catechese onder jongeren. Een speciale beraadgroep die daarvoor vorig jaar werd ingesteld, presenteerde gisteren haar plannen. Ze wil bijvoorbeeld ’multimediaal materiaal voor 16-plussers’ ontwikkelen, en overleggen met de opleidingen voor dominees.

Ook vindt de groep dat ouders meer bij de catechese moeten worden betrokken.

De synodeleden reageerden welwillend maar kritisch op de gepresenteerde plannen. Een predikant uit Baflo meende dat de beraadgroep niet voldoende duidelijk maakt wat jongeren minimaal van de Bijbel en de christelijke traditie zouden moeten weten. Bovendien, meende zij, hoeft catechese niet per se ’leuk’ te zijn.

De beraadgroep was het daarmee eens en benadrukte dat er in de plannen voldoende aandacht is voor het vergroten van de kennis onder jongeren.

Zij wil met nieuw te ontwikkelen catechesemateriaal aansluiten bij ’belangrijke levensmomenten’ van jongeren. In 2010 zal de synode opnieuw worden bijgepraat over initiatieven om de catechese in de kerk te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden