PKN start virtuele kerk op internet

Doel: nieuwe kerkgangers lokken

Over een klein jaar moet hij af zijn, de internetkerk van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het internetavontuur is min of meer uit nood geboren. "Natuurlijk willen we graag dat mensen terugkomen naar onze traditionele kerken, maar die hoop hebben we min of meer opgegeven", zegt projectleider Pieter Versloot.

De virtuele kerk moet functioneren als een 'gewone' kerkelijke gemeente, met kerkdiensten en een bemoedigend woord van een dominee. "Zolang het maar geen dominee Gremdaat wordt", aldus Versloot. Op dit moment zit de digitale kerk, die de PKN honderdduizend euro per jaar kost, nog in de brainstormfase. Zo zoekt de kerk nog naar een geschikte internetpastor. Ook is nog niet bekend hoe de website er precies uit gaat zien.

De internetkerk is een van de manieren waarmee de Protestantse Kerk potentiële kerkgangers probeert te lokken. In een gloednieuw beleidsplan spreekt de kerk de ambitie uit om niet minder dan honderd 'pioniersplekken' te stichten, religieuze proeftuinen die losstaan van de traditionele kerkelijke structuren. De plekken, die wel 'herkenbaar protestants-christelijk' dienen te zijn, moeten broedplaatsen worden van 'creativiteit en experiment'. 'Kleine of grote vormen van christelijke gemeenschap', staat in het beleidsstuk, met als doel 'uitstraling naar alle gemeenten van de kerk'.

In Amsterdam runt de PKN al een tijdje een proefkerk in het stadsdeel IJburg. Naast kerkdiensten bedacht de voorganger ook een speciaal wooncomplex waardoor gescheiden vaders vlakbij hun kinderen konden wonen. En in het Friese Jorwerd ondersteunt de PKN een soort klooster, vanzelfsprekend op protestantse leest geschoeid, waar mensen op adem kunnen komen en kunnen nadenken over de zin het leven.

Met de pioniersplekken hoopt de PKN haar toekomst veilig te stellen. Dat is hard nodig. Veel plaatselijke kerken kraken in hun voegen. Door vergrijzing en leegloop zijn de vooruitzichten vaak deplorabel. Zo verliest de kerk ieder jaar zo'n 50.000 leden, net zoveel mensen als er in een plaats met de omvang van Hoogeveen wonen. En bij driekwart van de Nederlandse bevolking vindt dit kerkgenootschap geen aansluiting, becijferde onderzoeksbureau Motivaction vorig jaar.

DE VERDIEPING 6|7

Per muis naar de kerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden