PKN-scriba: Hendrikse plaatst zich buiten de kerk

Dat er voorlopig geen tuchtproces komt tegen ds. Klaas Hendrikse, betekent niet dat de kerk instemt met zijn visie, zegt PKN-scriba Plaisier.

Van onze redactie religie & filosofie

De opvattingen die de Zeeuwse predikant Klaas Hendrikse verwoordt in zijn boek ’Geloven in een God die niet bestaat’, zijn ’niet houdbaar’. Dat stelt ds. Arjan Plaisier, scriba (secretaris-generaal) van de Protestantse Kerk in Nederland, in een artikel dat gisteren is gepubliceerd.

Lange tijd hield de leiding van de Protestantse Kerk zich op de vlakte in alle ophef rond Hendrikse en zijn boek. Zij deed dat om de schijn van vooringenomenheid te vermijden – in het geval van een tuchtrechtelijke procedure tegen de predikant zou diezelfde kerkleiding in laatste instantie een oordeel moeten vellen.

Dat weerhield de kerkleiders er niet van om nu en dan kleur te bekennen: oud-synodevoorzitter De Fijter vond Hendrikse’s visie ’problematisch’. „Een werknemer van Albert Heijn heeft zijn langste tijd wel gehad, als hij verkondigt dat je in deze winkel niet moet zijn.” En volgens de vorige scriba van de Protestantse Kerk, Bas Plaisier, kan er in de kerk ’heel wat’ gezegd worden over het bestaan van God. „Maar het is duidelijk dat de kerk gelooft dat God bestaat.”

Nu een procedure tegen Hendrikse voorlopig van de baan is, spreekt ook de huidige scriba zich uit. De opvatting dat God niet bestaat, schrijft Arjan Plaisier, wordt in de kerk niet geaccepteerd. „Wij geloven in God. Wie dat niet doet, stelt zich buiten het belijden van de kerk. Daarmee verlaat je de kerk.”

Maar, schrijft Plaisier ook, van een veroordeling van Hendrikse zou de kerk niet wijzer worden. „Door sprekers te schorsen of te diskwalificeren, versterk je het belijden van God niet. Het getuigt van wijsheid stem én tegenstem de kans te geven.”

Ten slotte benadrukt Plaisier dat de zaak-Hendrikse niet afgesloten is. De protestantse synode zal in november vergaderen over het onderwerp ’spreken over God’. Klaas Hendrikse heeft dat ’spreken’ volgens Plaisier ’op scherp gezet’. Maar alle ophef heeft volgens de scriba ook een positieve kant: het kan „de kans geven ons opnieuw af te vragen wat ons geloof in God nu eigenlijk betekent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden