PKN-rapport: dopeling moet helemaal kopje onder

Onversneden orthodox-gereformeerde toon klinkt op uit de 22 pagina's.

Gelovigen moeten een 'heilig en christelijk' leven leiden voordat ze in de kerk een stukje brood en een slokje wijn mogen. Het pleidooi voor een gedragscode voor het heilig avondmaal - want daarover gaat het hier - is een van de aanbevelingen in de nota 'Brandpunten in de verkondiging'.

Vandaag bespreekt de generale synode (landelijke vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) dit discussiestuk. Daarin staan religieuze richtlijnen voor de inhoud van de kerkdienst. Ook staan er een aantal praktische voorstellen in.

Zo stelt het rapport voor om bij de doop dopelingen helemaal onder te dompelen, in plaats van te besprenkelen met een paar symbolische druppeltjes water. Helemaal kopje onder zou beter verwijzen naar 'de deelname van Jezus Christus in de geschiedenis, naar kruis en opstanding.'

Opvallend is de onversneden orthodox-gereformeerde toon die opklinkt uit de 22 pagina's. Het rapport noemt God zonder enige terughoudendheid 'de almachtige Vader, schepper van hemel en aarde'. De (ook in de kerken) gangbare opvatting dat God staat voor een 'positieve kracht' wordt omschreven als een dwaalleer.

In het boekwerk staat de hele klassieke christelijke leer nog kaarsrecht overeind: van de zondeval tot en met het verzoenend lijden en sterven van Jezus Christus. Dit alles is volgens de auteurs geenszins achterhaald, 'sinds Kant, sinds Nietzsche of sinds wie of wat dan ook', maar juist een kerkelijk kernbeginsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden