PKN: Ook wij schoten tekort bij misbruik

'Cardinal Sin', een sculptuur van de Britse kunstenaar Banksy die dient als commentaar op de misbruikschandalen in de katholieke kerk.Beeld REUTERS

Ook in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is niet altijd goed omgegaan met seksueel misbruik. De kerk moet onomwonden kiezen voor slachtoffers, vindt scriba Arjan Plaisier.

Op de website van het kerkgenootschap reageert de landelijk secretaris op het rapport van de commissie-Deetman. Daaruit bleek vrijdag dat de rooms-katholieke kerk ernstig in gebreke is gebleven bij het tegengaan van seksueel misbruik binnen haar gelederen.

Tussen 1945 en 1985 werden in rooms-katholieke instellingen 10 duizend tot 20 duizend kinderen misbruikt. Over vergelijkbare problemen in protestantse instellingen is weinig bekend. Volgens de commissie is de kans op misbruik in alle instellingen (rooms-katholiek of niet) groter dan daarbuiten.

Teleurgesteld

'Ook in de protestantse kerken zijn slachtoffers te vinden die diep teleurgesteld zijn geraakt', meldt Plaisier. 'Niet alleen in de betreffende ambtsdragers, maar ook in de manier waarop in gemeente en kerk met deze zaken is omgegaan.' Misbruik moet volgens hem 'streng en rechtvaardig beoordeeld worden'.

Het misbruik-meldpunt van de PKN verklaarde tussen 2005 en 2010 zeven misbruikklachten gegrond. Daarbij gaat het om seksueel misbruik door onder meer dominees en ouderlingen.

Topje van de ijsberg
De cijfers laten zich moeilijk vergelijken met die van de commissie-Deetman. De commissie richtte zich enkel op misbruik in instellingen.

Volgens de Gelderse dominee Alexander Veerman zijn de zeven misbruikklachten slechts 'het topje van de ijsberg'. In het EO-programma De Vijfde Dag zei hij bang te zijn dat 'daders anno 2011 nog altijd sterker staan dan de slachtoffers'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden