'PKN moet af van onderscheid tussen homo- en heterohuwelijk'

Leden van de PKN in de kerk. Beeld Anp
Leden van de PKN in de kerk.Beeld Anp

Het homohuwelijk blijft een lastig onderwerp in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Een trouwerij van een heterokoppel is in deze kerk (twee miljoen leden) niet gelijk aan dat van een homostel.

Gerrit-Jan KleinJan

Een groep van progressieve protestanten wil dat daar zo snel mogelijk verandering in komt. "We hebben het over mensen die gewoon deel uitmaken van de kerk. Het is belangrijk dat er op dit punt gelijkheid is", zegt Erik Jan Tillema van de VVP, een 'beweging voor eigentijds geloven' binnen de kerk.

Wat is er precies aan de hand? Volgens de regels van de kerk, de kerkorde, zegent een predikant het huwelijk van een heterostel in, terwijl hij dat van twee mannen of twee vrouwen 'gewoon' zegent.

Wat het verschil is tussen de woorden, weet bijna niemand, zegt Tillema. "Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat er verschil wordt gemaakt waar het niet hoort. Dit doet mensen pijn." In de rituelen tijdens de trouwdienst zit overigens geen verschil, alleen in de terminologie.

Compromis
De verschillende termen voor het huwelijk zijn het resultaat van een compromis. Bij de vorming van de Protestantse Kerk in 2004 is hiervoor gekozen om de behoudende vleugel, de gereformeerde bond, binnen boord te houden. "Na tien jaar is het wel weer tijd om het erover te hebben", meent Tillema.

"Dit suggereert alsof wij een achterhoede vormen die er nog eens achteraan sukkelt. Dat is niet zo", zegt Arjen Mensink, voorzitter van de gereformeerde bond. Hij denkt dat een discussie over het huwelijk weinig oplevert. "Dit is een principekwestie. Wij verstaan de Schriften op een andere wijze. Dit compromis is voor ons een groot pijnpunt geweest bij de vorming van de kerk. Dat is het nog steeds. Een gesprek hierover zal moeizaam verlopen."

Twee jaar
Als het voorstel het haalt, dan zal het op zijn vroegst pas over een jaar of twee op de agenda van de generale synode (de landelijke vergadering met afgevaardigden uit de plaatselijke kerken) staan. Eerst moeten plaatselijke kerkenraden het thema agenderen bij regionale vergaderingen (classes). Of het huwelijk in de kerk voor iedereen gelijk wordt of niet, het blijft altijd een keuze van plaatselijke gemeenten of ze homo's trouwen.

Mensink: "Als ik nog iets mag zeggen: we weten allemaal dat de kerk in nood is. Hebben we dan nu zo'n discussie nodig?" Tillema: "Ik denk het wel. Dit maakt onderdeel uit van de innerlijke bezinning die zo belangrijk is voor de kerk."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden