PKN kan zich beter druk maken om door moslims vervolgde christenen

Binnen de Protestantse Kerken is een interne strijd gaande over samenwerking met de islamitische geloofsgemeenschap in Nederland. Landelijk secretaris René de Reuver ziet veel parallellen en streeft éénwording na, in de lijn van het evangelie.


Eerder dit jaar was ik op een bijeenkomst van lokale kerken waarvoor Ahmed Marcouch als spreker was uitgenodigd met als thema 'verbinden'. Als illustrerende tekst uit de Koran gebruikte hij: 'Ik heb u geschapen in stammen en volkeren opdat u nieuwsgierig bent' (Sura 49:13). Jammer dat deze tekst alleen voor moslims onderling bedoeld is. Sura 49:15: 'De gelovigen zijn slechts degenen die geloven in Allah en Zijn Boodschapper en dan niet twijfelen en zich zeer inspannen met hun rijkdom en hun leven langs Allah's weg'.


De god van Marcouch heeft een zeer moeilijk boek als laatste definitieve versie van zijn heilige inspiratie onthuld, waarbij de voorwaarde tot het delen van zijn goddelijke kennis was dat het aanvaard moest worden als echt de laatste, foutloze versie, waarvoor hij een totale overgave terugverwachtte. Deze 'geheel aangepaste' versie moest verspreid worden over de hele wereld, zonodig met het zwaard. Waarom hij in zijn almacht had toegestaan dat eerst de joden en toen de christenen aan de eerdere openbaringen (Torah en Bijbel) hadden kunnen knoeien, dat vermeldt hij er niet bij.


De heer De Reuver lijkt ook aan deze goddelijke verwachting te willen voldoen. Zonder enige vorm van kritische kennis over de oorsprong en boodschap van de islam lijkt hij de brug te willen slaan naar de islam. Hoe wil hij rijmen dat de Bijbel - die wij allang als een menselijk product van hogere inspiratie zien, geschreven in de geest van die tijd - zich moet verbinden met een inspiratiebron, de Koran, waarvan de goddelijke oorsprong niet betwist mag worden en die geldig is voor alle eeuwigheid en feilloos is?


De Reuver lijdt aan dezelfde arrogantie die wij bij veel westerse intellectuelen en politieke leiders kunnen constateren, namelijk dat zij zullen zorgen voor een snelle inhaalslag bij de islam van de Middeleeuwen naar nu, terwijl het ons eeuwen van godsdienstkritiek, verlichting en wetenschappelijke ontwikkelingen kostte.


Anderzijds is er het flagellantensyndroom; waardering voor ons judeo-christelijk erfgoed en onze cultuur, vrijheid en democratie maakt plaats voor schuldgevoel over onze verschrikkelijke rol op het wereldtoneel. Uit pure zelfkastijding bieden wij nederig onze hand aan de moslimsbroeders die, gespeend van elk schuldgevoel over eigen geloofsvervolging, slavernij, vrouwendiscriminatie en jodenhaat, als gewaardeerde strijdbroeders worden gezien om 'het geloof in stand te houden' in een steeds meer seculiere samenleving.


De geloofsbeginselen van de strijdlustige islam stroken totaal niet met de vredelievende Jezus. Hoe kan diens goddelijke inspiratie en verlossingsboodschap samengaan met een geloof dat zijn rol ten stelligste ontkent en Jezus als een mindere profeet dan Mohammed wegzet?

Onderwerping

De Reuver zou de Koran moeten bestuderen, en dan niet de zoetsappige versie van Kader Abdolah, maar de door moslims zelf gebruikte versie van Maulana Muhammad Ali. Dan zal hij ook de echte betekenis van het woord 'islam', namelijk 'onderwerping', leren kennen. De vrede komt pas als de hele wereld aan Allah toebehoort. Nergens in de moslimwereld kunnen christenen en joden ongehinderd hun geloof uitoefenen. Laat de PKN zich daar druk om maken en solidair zijn met die vervolgde christengemeenschappen. Het voorbeeld van 'verbinden' dat wij daar zien is weinig hoopgevend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden