PKN houdt vast aan brief over Palestijnen
amsterdam – De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat in overleg met Joodse organisaties, maar de kerk is niet van plan haar brief aan de Israëlische ambassadeur in te trekken. Dat heeft de PKN dit weekeinde laten weten.
In een vorige maand verstuurde brief aan de Israëlische ambassadeur in Nederland vroeg de PKN aan Israël om in het conflict in het Midden-Oosten meer oog te hebben voor het lot van de Palestijnen. Dat riep zeer kritische reacties op. Het Simon Wiesenthalcentrum, de internationale Joodse burgerrechtenbeweging, schreef de PKN vrijdag een woedende brief. Het centrum liet weten dat de kerk met haar oproep aan de ambassadeur het bestaansrecht van Israël ondermijnt en dat de overlevenden van de holocaust ’geschokt’ zijn dat de kerk ’haar morele kompas is kwijtgeraakt’. Als de kerk haar brief aan Israël niet intrekt, kunnen Joodse organisaties niet langer contacten met de PKN onderhouden.
De woede richt zich vooral op het feit dat de PKN zich (gedeeltelijk) schaart achter het document ’Uur der waarheid’ waarin Palestijnse christenen beschrijven hoe de Israëlische overheid hen bejegent. Aan Joodse zijde vindt men dat dit document geweld tegen Israël goedpraat en oproept tot een boycot van Israëlische producten.
Nederlandse Joodse organisaties, verenigd in het Centraal Joods Overleg (CJO), reageerden boos dat de PKN zich richtte tot de Israëlische ambassadeur zonder eerst met hen te overleggen. Zij vroegen zich openlijk af of een voor morgen gepland overleg met de kerk nog wel door kon gaan. „De kerk heeft daar prompt op gereageerd”, zegt secretaris Ruben Vis van CJO. „Daarom kan ons gesprek doorgaan.” Het CJO gaat daarmee minder ver dan de oproep van het Wiesenthalcentrum om alle contacten te verbreken. Vis: „Het Wiesenthalcentrum verwoordt een zorg die veel Joden delen. Maar wij zien nog aanknopingspunten voor een gesprek.”
De woordvoerder van de PKN liet dit weekeinde weten de reacties op de brief aan Israël ’bijzonder’ te vinden. Het bestuur van de kerk wil zich vandaag buigen over de reacties, en pas later met een antwoord komen.