PKN heeft nu bisschoppen nodig, vindt domineesopleider De Leede

Het typisch calvinistische systeem van kerkenraden en dominees werkt niet meer. De invoering van een rijpe predikant met ’bisschoppelijke bevoegdheden’ zal beter uitpakken.

Dat betoogt dr. Bert de Leede, rector van het seminarium Hydepark, waar de Protestantse Kerk in Nederland haar dominees opleidt, in het behoudende blad Kontekstueel. Zijn pleidooi is een herwaardering van het katholieke kerkmodel, waar protestanten lang weinig van moesten hebben.

Volgens De Leede zijn de vragen van de huidige tijd zo ingewikkeld, dat een kerkenraad met snel wisselende ’bemensing’ tekortschiet. Het alternatief in een kerk die ’evangelicaliseert’, zoals de PKN doet, is een charismatische, sterke voorganger. Maar die ziet De Leede niet zo zitten, want dat wordt al snel een macho, een gelikte manipulator die zijn macht misbruikt. Wel wil De Leede een ’sterke dominee’, op regionaal niveau een bisschop.

Nu nog zijn de ’ambten’– diaken, ouderling, predikant, samen vormen ze de kerkenraad – gelijkwaardig, maar dat verdient ’heroverweging’. Ook is volgens De Leede de ’apostolische successie’, de doorgaande lijn van de vroegste kerk (apostelen) tot nu, die tot uitdrukking komt in handoplegging, aan een nieuwe waardering toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden