PKN adviseert IND over bekeringsverhalen

Wanneer gebruikt vluchteling bekering als smoesje, en wanneer is het echt waar?

Er zijn asielzoekers uit bijvoorbeeld Iran die beweren dat ze moeten vluchten voor de ayatollahs, omdat ze christen zijn. Maar zodra ze een Nederlandse verblijfsvergunning op zak hebben verschijnen ze nooit meer in een kerk. Wanneer is een bekeringsverhaal van een vluchteling een smoesje en wanneer echt? Dat is een vraag waarmee medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worstelen.

Daarom geeft Protestantse Kerk in Nederland (PKN) de IND binnenkort advies over de vraag wat een bekering precies inhoudt, welke vragen de immigratiedienst moet stellen en op welke toon. Arjan Plaisier, scriba (secretaris-generaal) van de PKN, geeft volgende maand voorlichting aan de dienst.

Volgens de Protestantse Kerk, die het initiatief nam, heeft de IND onvoldoende kennis over bekeringsgeschiedenissen. Plaisier: "Wij komen als kerk soms tot andere oordelen dan de IND. De IND hanteert, zo is mijn indruk, een soort model waarin een bekering volgens specifieke fases moet verlopen. Als iemand daar niet aan voldoet, wordt hij afgewezen." Ook denkt Plaisier dat de manier waarop de IND gesprekken voert asielzoekers in verlegenheid brengt. "Bekeringen gaan over de diepste gevoelens van mensen. Sommigen praten daarover al heel moeilijk als er vertrouwen is. Als bij wijze van spreken de schijnwerper op ze gericht staat, is het helemaal lastig."

In een reactie laat een woordvoerder van de IND weten zich niet te herkennen in het beeld dat Plaisier schetst. "Het is geen respectloos verhoor. Maar je mag wel verwachten van vluchtelingen dat ze iets over hun geloof kunnen vertellen als ze zeggen christen te zijn." Dat de IND gebruikmaakt van de expertise van de Protestantse Kerk heeft volgens hem niets te maken met het gebrek aan eigen bekeringskennis. "Wij hebben veel expertise op dit gebied. Maar het is niet al te simpel om iemands geloofsovertuiging te controleren. We houden geen zondagsschooloverhoring."

IND en PKN praten nog over de vraag hoe de samenwerking precies vorm moet krijgen. Arjan Plaisier vindt niet dat zijn kerk zich verantwoordelijk maakt voor het toelaten of terugsturen van vluchtelingen. "De IND heeft aangegeven open te staan voor onze inzichten. Dat kunnen we als kerk niet weigeren. Maar we spelen geen rol in individuele zaken. Of een asielaanvraag wel of niet toegewezen wordt, blijft de verantwoordelijkheid van de IND."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden