PKK trotseert eigen leider

Geweld van Koerdische verzetsbeweging gaat in tegen de wil van Öcalan

De PKK luistert niet meer naar haar eigen leider, Abdullah Öcalan. Zo wordt de PKK-aanslag van afgelopen donderdag op Turkse militairen uitgelegd in Turkije. De aanval, waarbij dertien Turkse soldaten omkwamen en zeven ernstig gewond raakten, kwam vlak nadat Öcalan had laten weten dat de PKK moest wachten met het hervatten van de gevechten tegen het leger.

De PKK-leider, die sinds 1999 vastzit in een Turkse gevangenis, had eerder gezegd dat 15 juli de dag van horror zou worden. Voorwaarde voor het opschorten van die deadline was dat de Turkse staat serieuze onderhandelingen met hem zou voeren over de verbetering van de rechten van de Koerden.

Net nadat Öcalan via zijn advocaten had medegedeeld dat er geen sprake meer was van een deadline en dat men kon beginnen met het vormen van een 'raad van vrede' volgde de grootste PKK-aanval van de laatste jaren.

Volgens parlementariër Murtaza Yetis van de regeringspartij AKP is deze gang van zaken een teken dat de PKK helemaal niet is geïnteresseerd in de verbetering van de rechten van de Koerden en uitsluitend afscheiding nastreeft. Volgens Yetis werken de Koerdische partij BDP en de PKK hand in hand aan het separatistische ideaal van een deel van de Koerden.

"Tijdens het AKP-bewind zijn inzake de Koerdische kwestie de meest democratische stappen in de geschiedenis van Turkije gezet. Maar blijkbaar willen de PKK en de BDP niets anders dan het land opdelen."

Öcalan, stichter van de PKK en tot nu toe altijd beschouwd als de onbetwiste leider van de organisatie, had meermalen aangegeven geen onafhankelijkheid voor de Koerden meer na te streven. Maar met de actie van donderdag lijkt de PKK te hebben willen laten merken geen interesse te hebben in een raad van vrede. En voor het eerst heeft de PKK tegen de wil van 'Apo' gehandeld.

De gerenommeerde columnist en schrijver Ahmet Altan onderstreept de nieuwe realiteit bij de PKK en zegt dat die haar doelstelling niet met democratie, maar met geweld wil bereiken.

"Bij de verkiezingen krijgt de AKP net zoveel Koerdische stemmen als de Koerdische BDP. De PKK ziet in dat zij de machtspositie in het Koerdische gebied niet via het democratische proces kan verkrijgen. De PKK probeert nu haar zin af te dwingen door de Turkse staat te chanteren", aldus Altan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden