PKK: Nu 'Koerdische lente' ontketenen

Bijna zeshonderd doden in maand tijd Voorman Kalkan: Politieke oplossing is geen optie meer voor ons

De Koerden willen koste wat het kost dit jaar nog territorium veroveren in Turkije. Die ambitie heeft in een maand tijd bijna zeshonderd mensenlevens gekost. En de veroveringen zijn vaak maar van korte duur.

Wie behoort bijvoorbeeld de berg Goman toe: het Turkse leger of de Koerdische PKK? Op de top van de Goman, in het Koerdische gebied van Turkije, wapperde tot twee weken geleden de PKK-vlag. Na een offensief van het leger, met tweeduizend soldaten, is hier nu weer de Turkse vlag gehesen.

De Turken zijn opgelucht dat een deel van hun land niet in PKK-handen is gevallen, maar de Koerdische separatisten lijken vastberaden om hun vlag ergens in het land te planten, hoeveel Koerdische levens het ook mag kosten.

Niet alleen op en om de berg, maar in heel Turks Koerdistan zijn er sinds het begin van de lente veel doden gevallen. Geïnspireerd door de revoluties in de Arabische wereld, wil de PKK in Turkije een 'Koerdische lente' ontketenen.

Een van de voormannen van de PKK, Duran Kalkan, wond er tegen een Koerdische persdienst geen doekjes om: "We zijn ervan overtuigd dat we Turkije op het slagveld kunnen verslaan. Een politieke oplossing voor de Koerdische kwestie is geen optie meer voor ons. Met de wapens zullen we Turkije onze wil opleggen."

Vanaf de eerste maanden van de lente zijn de PKK-militanten daarom met een nieuwe tactiek vanuit hun schuilplaatsen in Irak naar Turkije gestuurd. De PKK-strijders, die al bijna dertig jaar in het holst van de nacht toeslaan om zich daarna snel weer uit de voeten te maken, blijven in dit voor de PKK-leiding 'finale jaar' voortaan doorvechten. Dat hebben ze op de Goman gedaan en ook in het naburige stadje Semdinli. De PKK wil grond veroveren, op die ingenomen grond de eigen vlag hijsen en zo het startsein geven voor de 'Koerdische lente'. Dat is volgens analisten de verklaring voor de koerswijziging van de PKK.

De tol wordt door de PKK-strijders en de Turkse soldaten betaald. De Turkse premier Tayyip Erdogan verklaarde eerder deze week dat in één maand vijfhonderd PKK'ers zijn gedood. Volgens de berekening van de Turkse pers hebben in diezelfde maand meer dan vijftig Turkse soldaten het leven gelaten op het slagveld.

Turkije staat in brand. Zo vat politiek analist Kurtulus Tayiz de gebeurtenissen van de laatste maanden samen. Hij zegt zich zorgen te maken over het feit dat de vechtende partijen zich nu vooral bezighouden met 'lijken tellen' en niet meer in een vreedzame oplossing van het conflict geloven.

Tayiz: "Premier Erdogan heeft drie jaar geleden zijn politieke carrière op het spel gezet door met de PKK onderhandelingen te voeren. Nadat was gebleken dat de PKK-leiders de onderhandelingen niet serieus namen en doorvochten, is Erdogan waarschijnlijk zo gedesillusioneerd geraakt dat hij nu ook in de ban is van oorlog. Maar hoe teleurgesteld hij ook is over de houding van de PKK, hij zou moeten doorgaan met de verbetering van de sociaal-culturele situatie van het Koerdische volk. Dat laat hij nu achterwege: hij is alleen bezig met de vernietiging van de PKK."

Intussen klinkt de roep om een nog hardere aanpak van de Koerdische kwestie almaar luider. Yusuf Halacoglu, een parlementariër van de ultranationalistische MHP, pleit voor het doodschieten van iedereen die zonder toestemming de grens met Irak oversteekt. Bij die grens wordt op kleine schaal gesmokkeld door de lokale bevolking.

Volgens de parlementariër misbruiken de PKK'ers de lakse houding ten opzichte van de smokkelaars door vanuit Irak aanvallen uit te voeren op Turkse doelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden