PKK begon offensief voor leider Abdullah ücalan

De Koerdische PKK eist dat Turkije hun leider ücalan beter behandelt. Het Turkse leger meldt dat het vijftien PKK’ers heeft gedood.

Het antwoord op de vraag waarom de PKK het geweld de laatste maanden heeft doen oplaaien is gisteren gegeven. Het bestuur van de aan de PKK gelieerde Partij Voor Democratische Maatschappij (DTP), die zitting heeft in het Turkse parlement, heeft verklaard dat de omstandigheden waaronder Abdullah ücalan gevangen zit moeten verbeteren. En dat hij in staat moet worden gesteld contact te hebben met zijn volk. De PKK-leider wordt door de Turkse staat al negen jaar gevangen gehouden op een eiland ten westen van Turkije.

De nationalistische DTP reageert hiermee in het verlengde van Murat Karayilan van de PKK die enkele weken geleden tegen een Koerdische krant vertelde dat het nieuwe doel van de PKK is om ücalan in zijn tiende jaar van gevangenschap vrij te krijgen. Ook Leyla Zana, ex-parlementariër namens de voorganger van de DTP en tevens een politica met een zeer symbolische waarde voor de Koerdische minderheid in Turkije, maakte zich vorige week sterk voor vrijlating van ücalan.

De Turkse media hebben woedend gereageerd op de verklaring van de DTP. Volgens de meeste kranten is met deze verklaring bevestigd dat de DTP-parlementariërs marionetten zijn van de PKK en in het bijzonder van ücalan. Felle reacties zijn er ook op het feit dat de DTP in haar verklaring ücalan ’leider van de Koerden’ heeft genoemd. Dit doet de Koerdische partij voor het eerst.

Het Turkse leger heeft inmiddels meer dan honderdduizend extra militairen bij de grens met Noord-Irak gestationeerd. Een inval in Noord-Irak lijkt een kwestie van uren. Het Turkse leger wil dit gebied in omdat de meeste PKK-rebellen vanuit de bergen in Noord-Irak opereren.

Gisteren maakte de legerleiding bekend dat vijftien Koerdische rebellen in dit gebied zijn gedood in de buurt van de berg Cudi. De vraag is of het leger de ontmoeting van premier Tayyip Erdogan met de Amerikaanse president Bush afwacht om massaal de grens over te steken. Die ontmoeting is op 5 november. De Amerikanen hebben de belofte gedaan de Turken informatie te geven over stellingen van de PKK in Irak.

Na gevechten tussen de PKK en het Turkse leger zijn eergisteren weer vier Turkse soldaten gesneuveld. Het toenemende aantal slachtoffers aan Turkse zijde maakt dat de Turkse regering niet langer tegen de druk van de publieke opinie kan om Noord-Irak binnen te vallen.

De centrale regering van Irak onderneemt wel pogingen om een Turks ingrijpen in Irak te voorkomen. Zo zijn er meer wachtposten bij de grens toegezegd.

Overigens heeft ook Rusland zich gevoegd bij de lange rij van landen die Turkije tot kalmte manen. Volgens een woordvoerder van het Kremlin heeft Turkije het recht haar grenzen te bewaken. „Maar een te hard ingrijpen kan de situatie laten escaleren.”

De algemene vrees is dat als het Turkse leger eenmaal in Noord-Irak is, dit relatief rustige gebied in Irak een brandhaard wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden