Pizza eten rukt op in anti-westers Iran

Hoewel de politieke retoriek soms anders doet vermoeden, nemen steeds meer Iraniërs een westerse levensstijl aan. Het gevolg: overgewicht.

In sportschool Ghadir schalt Madonna's Hung up uit de boxen. Een dikke vrouw in een lichtblauw pakje loopt zwetend op een loopband. Met tegenzin drukt ze op de knop om het tempo nog wat op te voeren. Want het moet er echt af, dat vet.

In haar strijd is ze niet alleen. Iran heeft namelijk te maken met een forse stijging van het aantal gevallen van obesitas, extreem overgewicht. Zo'n twintig jaar geleden at men nog vooral rijst, kebab, groente en fruit. Fast food stond nauwelijks op het menu. Maar de laatste jaren hebben veel Iraniërs een westerse levensstijl aangenomen waarbij pizza's de rijst hebben verdrongen.

Hassan (43) is filiaalmanager van één van de grootste fast food ketens: Boof. Het restaurant met het strakke stalen interieur is ook vandaag weer volgepakt. “Het loopt enorm goed. Hier komen zowel jongeren, gezinnen als bejaarden. Fast food is lekker, makkelijk en niet duur.“

Dat bevestigt ook Maryam (32), die met haar man en twee jonge kinderen pizza zit te eten. “In onze cultuur zijn vrouwen altijd uren bezig in de keuken. Maar nu we fast food restaurants hebben, kunnen we soms ook hier eten. Dat is makkelijk voor de vrouw en ook heel betaalbaar. Zelf komen we hier gemiddeld twee keer per week. De kinderen vinden het eten hier ook zo lekker.“

Zoon Kyano (6) slurpt van zijn cola terwijl hij zijn blik strak gericht houdt op het grote tv-scherm op de muur dat een tekenfilm vertoont. Is dat nu wel gezond die cola? Vader haalt zijn schouders op. “Ze hebben hier frisdrank en water. Dan is de keuze voor een kind snel gemaakt.“

Ook het gebrek aan lichaamsbeweging is een belangrijke reden dat het aantal mensen met overgewicht groeit. Voor volwassenen is buiten joggen is niet verstandig vanwege de luchtvervuiling. En de Iraanse kinderen spelen relatief weinig buiten en kijken vaak televisie onder het genot van een zak chips.

Dokter Mahmoudzadeh, die al ruim twintig jaar een eigen praktijk heeft in het noorden van Teheran, heeft het aantal mensen met kwalen die veroorzaakt worden door overgewicht de afgelopen jaren zien verveelvoudigen. “Vaak realiseren deze mensen zich nauwelijks dat hun klachten het rechtstreekse gevolg zijn van hun dikte. Want overgewicht kan onder meer leiden tot hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, hartkwalen, suikerziekte en hartaanvallen. Hartkwalen en hartaanvallen zijn nu ook de belangrijkste doodsoorzaak in Iran.“

De Iraanse overheid is dit niet ontgaan. Zo is Isfahan een project begonnen om een gezonde leefstijl te promoten. Hierbij wordt bijvoorbeeld aan restauranthouders gevraagd minder saus bij de salades te serveren en het zoutvaatje van de tafels af te halen. Verder probeert de Iraanse regering via de media voorlichting te geven over gezonde voeding en het belang van lichaamsbeweging. Ook heeft men in verschillende parken sportapparaten geplaatst.

Er zijn inmiddels ook al enkele scholen die ouders verbieden snacks mee te geven aan hun kinderen. Deze scholen zorgen zelf voor een gezonder alternatief.

En hoewel de supermarkten nog steeds vol liggen met chips, koek, snoep en zwaar gezoete vruchtensappen, verschijnen er langzaam aan meer light producten op de markt. Naast de dieetfrisdranken die al een paar jaar in het schap liggen, is onlangs zowaar de eerste Iraanse dieetmargarine gelanceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden