Recensie

Pixvae produceert een heerlijk gruizig groepsgeluid

Pixvae Beeld RV

Bands verzinnen soms de meest bizarre benamingen voor hun muziek. Niet zelden blijkt vervolgens nogal mee te vallen hoe bijzonder die muziek in feite is, zodat het zelf verzonnen genre eerder anti-reclame wordt. 

Bij het Colombiaanse sextet Pixvae ligt dat anders. Zij zijn na lang of kort denken met ‘Columbian Crunch Music’ op de proppen gekomen en je hoeft maar enkele tellen te luisteren om te weten dat die betiteling de lading prima dekt. Dat zit hem in dat ‘crunch’: een kraak, maar dan wel een smakelijke kraak. 

Die zit haast letterlijk in het heerlijk gruizige groepsgeluid, maar er spreekt ook een tegendraadsheid uit die je in alle acht nummers terughoort. Pixvae bestaat uit twee samengevoegde trio’s. Die twee eenheden zijn alleen niet volledig versmolten. Als luisteraar krijg je vaak de indruk dat de drietallen zowel met als tegen elkaar spelen. 

Fraai is de manier waarop de twee vrouwenstemmen de mannenstem ondersteunen, maar ook dwarszitten. Nog fraaier zijn de uit de pas lopende ritmes en momenten waarop gitaar en sax deze toch al ongepolijste muziek nog ruiger - ‘crunchier’ - maken.

Pixvae - Pixvae (Buda Musique) ****

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden