recept

Pittige wintersoep van geroosterde kikkererwten

Kikkererwten Beeld Trouw
KikkererwtenBeeld Trouw

Misschien is het u opgevallen dat ik in mijn laatste recepten geregeld verse gemberwortel gebruik.

Ik vind gember niet alleen erg lekker, het bevordert de spijsvertering en stofwisseling en heeft ook nog een antibacteriële werking. De wortel helpt tegen keelpijn en geeft verzachting bij verkoudheid. Snijd een stuk gemberwortel in plakjes, schenk er kokend water op, voeg een eetlepel honing en wat citroen- of sinaasappelsap toe en een verwarmende winterdrank staat klaar.

Deze soep is voor 4 personen.

Pel de uien en de knoflook en hak beide grof. Kneus de serehstengels, verwijder de harde buitenkant. Hak het zachte binnenste gedeelte van de serehstengels fijn. Rasp de gemberwortel grof.

Verhit de boter of olie en bak de ui, knoflook, sereh en gember op middelhoge warmtebron circa 5 minuten aan. Haal eerst de rasp van een goed schoongeboende (biologische) citroen, zet dit apart en pers de citroen uit.

Voeg het citroensap, de limoenblaadjes (ofwel djeroek poeroet, te koop bij de toko en ingevroren goed te bewaren in een goed sluitende diepvriesdoos), de ragdun gesneden en van zaad en zaadlijsten ontdane rode peper en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en laat zachtjes een minuut of tien doorkoken.

Schenk de kokosmelk erbij, breng de soep weer aan de kook en zet de warmte-bron uit. Verwijder de limoenblaadjes en pureer de soep. Verwarm de soep opnieuw en breng op smaak met zout en peper.

Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en dep ze goed droog. Verhit een koekepan met anti-aanbaklaag en rooster de kikkererwten en de pompoenpitten in circa 5 minuten lichtbruin. Meng de honing, citroenrasp en fijngeknipte peterselie erdoor.

Schep het kikkererwtenmengsel door de hete soep en serveer direct.

Tip: het is heel feestelijk om de soep op te schuimen met de staafmixer. Doe dit voordat het kikkererwtenmengsel wordt toegevoegd.

Ingrediënten:

2 uien
1 teentje knoflook
2 stengels sereh (citroengras)
verse gember (4 à 5 cm) of 2 tl gemberpoeder
30 g boter of 2 el zonnebloem- of kokosolie
1 à 2 tl citroenrasp
2 el citroensap
1 rode peper
6 dl groentebouillon
2,5 dl kokosmelk
zout
peper
1 blik kikkererwten (400 g)
2 el pompoenpitten
2 el vloeibare honing
2 el peterselie (plat)
eventueel: 4 limoenblaadjes

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Meer recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden