Pittige opgave voor Martinus

door Fred Troost

Het zal vandaag stralend weer zijn in Las Palmas. De buitentemperatuur zal vanavond evenwel in het niet vallen bij de hitte in de sporthal waar de volleybalsters van Martinus hun verblijf in de Champions League willen verlengen.

De pittige opgave waarvoor Martinus staat laat zich simpel omschrijven: twee sets winnen. Dat is genoeg. Van het team, dat in november de thuiswedstrijd met 3-1 won, mag een zege verwacht worden. Maar ook Las Palmas knokt voor de laatste kans, dus kan het op Gran Canaria een interessante en spannende botsing worden.

Die wedstrijd in november was de eerste in de Champions League en leek de opmaat naar een succesvolle reeks. Daar kwam echter niets van terecht. Eerst verloor de ploeg van Zürich en daarna ging het tegen het Italiaanse Jesi zelfs tweemaal mis.

Dat Martinus toch een laatste kans heeft, dankt het aan het thuisduel met Voléro Zürich, in de pikorde een maatje groter, maar vorige week kansloos (3-0). In een hectische confrontatie, waarin bij 5-5 in de derde set het licht 55 minuten uitviel, etaleerde Martinus koelbloedigheid toen de Zwitsersen handig gebruik maakten van de door het duister verloren concentratie bij de thuisclub. Martinus kwam op forse achterstand (15-20) en had een inhaalrace nodig, die werd voltooid bij 23-23. Na nog driemaal een gelijke score viel het dubbeltje toch de Amstelveense kant op: 28-26.

Een resultaat dat de doorgang verleent naar de play-offs in de Champions League zou voor Martinus een zegen zijn. De ploeg bestaat louter uit speelsters van de nationale selectie en de trainer-coach is bondscoach Avital Selinger. Omdat die internationals in oktober eerst het WK in Japan afwerkten, begon Martinus met een paar weken achterstand aan de vaderlandse competitie. Inmiddels heeft de Amstelveense ploeg koploper Longa’59 op één wedstrijd na ingehaald.

Van de competitie worden de speelsters echter niet warm of koud; het krachtsverschil is veel te groot. Dus hunkert Martinus naar tegenstanders als het Moskouse Dinamo, het Spaanse Tenerife of een Italiaanse ploeg als Bergamo of Pesaro, teams die alle al geplaatst zijn voor de eerste ronde van de play-offs, waaraan twaalf ploegen meedoen.

Het is Martinus uiteraard niet om een pak slaag te doen, maar wel om nieuwe ervaringen toe te voegen aan de ontwikkeling die naar de internationale landentop moet leiden. Van ontmoetingen tegen clubteams in een zinderende ambiance valt veel te leren, veel meer dan van zielloze potjes in de provincie.

Dat twee clubteams, Jesi en Voléro, wél van de Nederlandse internationals wonnen, zegt veel. Die verloren wedstrijden tonen aan dat een ploeg vol bijeengeveegde internationals niet automatisch een topteam in een clubcompetitie is – zelfs niet als die nationale selectie zich regelmatig voor EK’s of WK’s plaatst.

Een goed resultaat vanavond in Las Palmas is derhalve in het belang van het Nederlandse vrouwenvolleybal een must. Nog een tijdje kunnen doorgaan met het leerproces markeert immers de weg naar het grote einddoel: de kwalificatie voor de Spelen van volgend jaar in Peking.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden