Pittige borrel zonder alcohol

Ingrediënten
7 à 8 citroenen, flink stuk gember (150 g), 4 takjes verse rozemarijn, gefilterd water, vloeibare Stevia.

Soms zijn er redenen om minder alcohol te drinken, hoe gezellig koken ook is met een glas wijn bij de hand. Gezondheidsoverwegingen kunnen een rol spelen, of esthetische factoren. Zei Madame de Pompadour niet dat champagne de enige wijn is die de schoonheid van een vrouw bewaart? Hoe dan ook, ik ging op zoek naar een alternatief voor een aperitiefje, iets volwassens en pittigs.

Een van de eerste experimenten was meteen raak: een combinatie van citroenschillen, verse gember en verse rozemarijn. Alles biologisch, als het even kan, want anders wordt het een concentratie van bestrijdingsmiddelen. Van de citroenen rasp ik eerst de schil af (de rasp gebruik ik in sauzen, marinades, dressings, koek, gebak), en dan pers ik de vruchten uit. Wat overblijft, gaat in stukken. De kaalgeplukte schillen, die nog vol smaakstoffen zitten, worden met flink wat verse gember en takjes rozemarijn gekookt in puur, gefilterd water tot het aftreksel pittig en geconcentreerd is. Als het afgekoeld is, proef ik het: bitter! Je hebt alleen nog wat natuurlijke zoetstof (bijvoorbeeld vloeibare Stevia) nodig om er een heerlijk gebalanceerd drankje van te maken.

Misschien is het nodig om zelf aanpassingen te maken. Er zijn ongetwijfeld heerlijke variaties te maken met diverse soorten citrusfruit, exotische specerijen en/of andere verse kruiden.

Schenk het drankje in mooie glazen over ijsblokjes. En als je het nog een tikje lekkerder wilt maken kun je per glas 1 tl gin toevoegen. De hoeveelheid is voor ongeveer 8 glazen.

Bereidingswijze: Boen de citroenen goed schoon. Rasp de schillen af op een fijne rasp. Vries het zonodig in. Pers het sap uit. (Duizend-en-een culinaire toepassingen. Of vries het in.) Snijd de citroenschillen in stukken en doe ze in een grote geëmailleerde of roestvrijstalen pan. Was de gember en rozemarijn goed. Snijd van de gember 25 dunne plakjes en doe ze met de rozemarijn in de pan. Giet zoveel gefilterd of niet-bruisend mineraalwater toe dat alles 10 cm onder staat. Breng het aan de kook en kook het brouwsel met een deksel op een kier 20 minuten zachtjes door. Voeg zonodig meer water toe.

Laat de drank afkoelen en voeg zonodig water toe als het te sterk is. Breng op smaak met enkele druppels Stevia - niet te veel. Zeef het (of niet), en bewaar het in de koelkast.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden