Pittig sprookje met een boodschap

Musical
'Wicked' - Joop van den Ende Theaterproducties, alleen in het AFAS Circustheater, www.musicals.nl

'The Wizzard of Oz'.... dat was toch iets met een meisje met vlechtjes, met een gevaarlijke heks, een blikken man en een vogelverschrikker? En dan is 'Wicked' dus grofweg het verhaal dat daar aan vooraf ging? Voor de gemiddelde Amerikaan is het gesneden koek. Die kent het verhaal van Oz, zoals wij Sinterklaasliedjes kunnen dromen. Maar de gemiddelde Nederlander kent 'The Wizzard of Oz' niet goed. En daardoor is 'Wicked', boordevol verwijzingen naar het verhaal van Oz, niet op alle punten begrijpelijk voor Oz-leken.

Toch zal niemand zich vervelen. Het publiek krijgt het ene na het andere prachtige sprookjesachtige decor voorgeschoteld, met weelderige, kleurrijke kostuums. De voorstelling is één grote entertainmentshow: glitter, glamour, opstuwende, makkelijk in het gehoor liggende, knallende muziek - de oren gaan nog nét niet tuten -, humor (geestige vertaling van Martine Bijl, sublieme timing van Chantal Janzen), liefde en een machtsstrijd waarbij mensen en bezems door de lucht vliegen - weer eens wat anders dan een helikopter. 'Wicked' is een typische musical-musical. 'Je moet de mensen geven wat ze willen hebben', zegt de tovenaar in het stuk. En dat is ook precies wat deze musicalmakers hebben gedaan.

Het pittige sprookje gaat grotendeels over de prachtige, zelfingenomen Glinda (Janzen) en de groene Elphaba (Willemijn Verkaik) die hard is geworden doordat iedereen van haar kleur walgt. 'Hoop niet, droom niet, geen verwachting, geen verdriet' is de mantra die haar overeind houdt. Op de heksenopleiding in Oz worden ze bijzondere vriendinnen, waarbij ze grote lessen in goed en kwaad leren.

Verkaik weet het publiek ondanks Elphaba's hardheid voor zich in te nemen. Je leeft met haar, de herkenbare underdog, mee. Ook Verkaiks stem maakt diepe indruk, door haar scherpe geluid op kanonsterkte én haar diepe donkere klank. Jim Bakkum (Fiyero) zingt minder sterk, maar blijft overeind als goedbedoelende prins die door het groen van Elphaba heenkijkt en voor haar valt. Janzen zingt goed als vanouds, al zijn enkele passages aan de moeilijke - hoge - kant voor haar. Het hele ensemble heeft overigens te lijden van de blikachtige versterking, waardoor veel onverstaanbaar is. Zonde.

Wat de musical veel meerwaarde geeft, zijn de parallellen tussen de egocentrische, niet al te slimme tovenaar van Oz (Bill van Dijk) en George Bush jr. Zeker als je beseft dat 'Wicked' is geschreven in 2003. Niet alleen zegt hij: 'Ik was een man van middelmatigheid, en nu ben ik ineens een van de hoogste', maar ook: 'Als je mensen bij elkaar wilt brengen, moet je zorgen voor een goede vijand'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden