’Pittig, maar een 9 zit er wel in’

Zo’n 201.000 leerlingen doen eindexamen. Trouw volgt leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar. Dag 9 (de een na laatste): Duncan de Graaf (17) boog zich over de warmtecapaciteit van een koelbox.

Zijn rekenmachine begon te haperen om kwart over vier. Maar dat was niet zo erg, want toen was Duncan de Graaf wel zo’n beetje klaar met zijn examen natuurkunde 1,2. Dat was ’vrij pittig’, vertelt de gymnasiast op een bankje voor de school, waarop nog wat late middagzon valt. Over die zon ging een van de leukste examenvragen: Hoeveel zonneneutrino’s treffen per seconde de aarde?

Zo’n 3,2 maal 1033, denkt Duncan, die op verzoek van de verslaggeefster zijn best doet om op lekenniveau uitleg te geven over waterstofatomen, heliumatomen, de berekening van de warmtecapaciteit van een koelbox en zonneneutrino’s dus. Duncan volgt Natuur & Techniek (NT), het profiel voor echte bèta’s. Hij verdedigt hun imago ongevraagd: „Het is niet zo dat je met NT-types niet kunt communiceren, hoor.”

Duncan communiceert uitstekend, en is ook goed in natuurkunde: voor zijn schooltentamens had hij gemiddeld een 8,9. Over het zojuist gemaakte examen heeft hij een goed gevoel: „Ik denk dat een 9 op mijn lijst er wel in zit.”

Zenuwachtig had hij zich van tevoren niet gemaakt, Duncan doet al zijn examens vrij ontspannen. Want, zo redeneert hij: „Als je nu nog veel moet blokken, dan heb je de afgelopen twee jaar niet veel gedaan.”

Spannender dan zijn eindexamens vindt Duncan de tests die hij vanaf 12 juni moet maken op de Vrije Universiteit. Slaagt hij daarvoor, dan wordt hij – buiten de loting om – toegelaten tot de studie geneeskunde. En dat is al lang zijn grote wens, al wilde Duncan als kind dierenarts worden. „Totdat ik hoorde dat je dan ook zieke dieren af moet maken. Toen ben ik overgestapt op mensen.”

Nog één dag, en dan kan Duncan de deur van het Jan Arentsz achter zich dichttrekken. Dat doet hij graag, want hij is toe aan een nieuwe uitdaging. Maar dit wil hij wél benadrukken: „Ik heb een hoop plezier beleefd op deze school. Die is degelijk, streng maar niet pietluttig. Ik heb me hier veilig gevoeld.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden