Pitspoes als trofee om je aan te verlekkeren

Beeld Maartje Geels

De pitspoezen gaan misschien wel van de Formule 1-circuits verdwijnen, werd vrijdag bekend, en de reacties op dat nieuws waren eigenlijk wel uit te tekenen. 

Het hele scala van 'belachelijk' via 'die meiden willen het zelf' langs 'maar het is toch iets heel onschuldigs', 'wat een correctheid' en 'ze pakken ons ook alles af' kwam langs. Reacties die je ook altijd ziet als er gediscussieerd wordt over rondemissen in het wielrennen.

Als je als vrouw dan aangeeft dat het wellicht geen kwaad kan hier toch eens van gedachten over te wisselen, dan ben je meteen een doorgeslagen feministe zonder gevoel voor humor en relativeringsvermogen, die jaloers is omdat ze zelf niet zo mooi is. In het beste geval. Maar meestal ben je gewoon een zeikwijf dat haar bek moet houden. Hoe kan het, vraag ik me telkens af, dat hier blijkbaar geen normaal gesprek over te voeren is? Dat is toch gek?

Hoe zit het precies? Nou, zo: de eigenaar van de Formule 1, Liberty Media, overweegt te stoppen met het inzetten van de doorgaans schaars geklede meiden die bordjes en parasols vasthouden, omdat het seksistisch en niet meer van deze tijd zou zijn. Van mij hoeven grid girls en rondemissen niet acuut afgeschaft te worden. Maar ik zou er wel graag eens een gesprek over voeren.

Waarom niet?

Natuurlijk staat geen van die meiden tegen haar wil op de grid. Ik geef ze ook geen ongelijk: bewonderd worden, in het middelpunt van de belangstelling staan, met je mooie lijf en hoofd geld verdienen, waarom zou je dat niet willen? Ik denk ook niet dat het erom gaat of die meiden het wel of niet zelf willen. Volgens mij is het veel belangrijker welk beeld grid girls en rondemissen neerzetten.

Wat is de functie van deze vrouwen, behalve er mooi uitzien? Voor het plaatje, omdat het leuk is om naar te kijken, als een soort trofee naast de winnaar, zodat mannen zich aan hen kunnen verlekkeren? Volgens mij hebben ze geen andere functie. Is dat erg? Mogen mannen zich niet aan vrouwen verlekkeren (en andersom)? Natuurlijk wel. Ik vraag me alleen af wat het maatschappelijk effect is van vrouwen enkel en alleen inzetten om je aan te verlekkeren.

Ik vrees dat ik het antwoord wel weet. Door #metoo is duidelijk geworden dat zo'n beetje elke vrouw in haar leven te maken krijgt met seksuele intimidatie, of erger. Eén op de acht sporters is ooit seksueel geïntimideerd, bleek vorige week uit het rapport van de commissie-De Vries. Is het dan niet raar om juist in de sport mannen neer te zetten als stoere helden, en vrouwen als het mooie plaatje om naar te kijken, de trofee, het in hotpants gehulde lustobject?

Dat heeft toch niks te maken met seksuele intimidatie, denkt u misschien. Nee? Op Twitter vond ik de #metoo-getuigenis van model Gea: "Ik werkte als pitspoes, hoe vaak mannen met mij op de foto gingen terwijl ze in mijn billen knepen... En dan wel gewoon aardig blijven en lachen." Ene Jessica reageert: "Wauw, wat erg. Alsof ze vinden dat ze er recht op hebben." En dat, precies dát, is de kern.

Aan de ene kant worden mannen en jongens geconfronteerd met beelden van vrouwen die uitstralen: ik ben sexy, kijk naar mij in mijn strakke latex broek en diep uitgesneden topje. En aan de andere kant willen we dat er van vrouwen afgebleven wordt. Zijn die boodschappen niet ontzettend tegenstrijdig? Wie het weet, mag het zeggen.

Lees meer columns van Marijn de Vries

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden