Piswoest

Heinsbroeks televisiedag begon om 14.00 uur met een persconferentie in Nieuwspoort waarin hij zijn aftreden als minister bekendmaakte en eindigde via de journaals en '2Vandaag' om 23.30 uur in de armen van Jan Mulder.

Wim Boevink

De heren sloegen de armen om elkaars schouders en lalden vrolijk over een nieuwe partij. Dat beeld besloot een lange dag waarin een kabinet viel, en hoewel die val zich ook al dagen lang had aangekondigd, was het gekrakeel en de chaos er niet minder om. Na de tv-marathon voor de bijzetting van prins Claus begon de marathon in Den Haag en NOS-verslaggever Bram Schilham mocht het dranghek voor de Nieuwe Kerk in Delft razendsnel omwisselen voor een dranghek op het Binnenhof. De voorbereidingstijd was alleen een stuk minder lang geweest, zodat we Job Frieszo konden horen roepen: ,,Ik vraag de regie wat we nu gaan doen want ik ben even het spoor bijster.''

Qua televisie was het meer de dag van Heinsbroek dan de dag van Bomhoff, hoewel hun gezamenlijke conflict toch de val van het kabinet zou hebben ingeluid. Bomhoff zag ik na diens persconferentie in de ochtend nergens meer terug en zelfs die persconferentie zagen we maar gedeeltelijk, omdat midden in zijn betoog over de ruzie over het Centraal Planbureau werd teruggeschakeld naar de studio.

,,We wouden de heer Bomhoff maar even alleen laten met zijn probleem'', zei Frieszo minzaam en voegde er verwijtend aan toe dat hij niets had gehoord van spijt of schuld. De NOS -en even later ook RTL- hadden de stekker uit Bomhoff getrokken. De steile dunlippige Bomhoff is ook minder aantrekkelijk cameravoer dan zijn zwierige Bentley-collega, die over het conflict met Bomhoff niet veel meer kwijt wilde dan dat er sprake was van een onverenigbaarheid van karakters. Afgelopen zondagavond had Heinsbroek nog over van alles met Bomhoff gesproken en hem zelfs verteld van zijn spirituele zoektocht door India. Dat laatste detail liet hij zich ontvallen aan de borreltafel van Barend en Van Dorp, maar al de hele dag had hij in alle toonaarden bezworen dat het conflict tussen hem en Bomhoff nauwelijks bestond en door de media zwaar was overtrokken. Bomhoff had zich er die ochtend ook niet over uitgelaten -hij wekt graag de indruk boven zulke trivialiteiten te staan.

Maar waarover is dan toch dat kabinet gevallen? ,,U verkoopt hier mooie praatjes, maar schaamt u zich niet en vindt u niet dat u er een zootje van heeft gemaakt? Het ministerschap is een waardig ambt!'', luidde een roep van een journalist tijdens de persconferentie van Heinsbroek en die morele verontwaardiging klonk ook door in de woorden van Kees Lunshof van De Telegraaf die zijn boosheid over het vlerkengedrag van de twee ministers in Nova mocht uiten. ,,Schaamt u zich niet voor uw partij?'', had Wouke van Scherrenburg op hoge toon aan Mat Herben gevraagd bij een wilde achtervolging over het Binnenhof. Het Haagse perskoor loeide, eiste spijt en bekentenissen, maar vergat gewoon te onderzoeken waaruit die zogenaamde karakterbotsing nu had bestaan. Alleen Paul Witteman poogde in B & W door te vragen, maar kwam bij de LPF-ministers Nawijn en De Boer niet veel verder. Die twee wezen beschuldigend in de richting van het CDA en de VVD, die uit electorale motieven het kabinet hadden 'opgeblazen'. Heinsbroek zei hetzelfde en sprak over de oude regentenpolitiek. De LPF staat op vier zetels. 'Piswoest' was ook SP-leider Jan Marijnissen op de twee ministers geweest, maar de oude politiek en de oude media zullen zich in de handen hebben gewreven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden