Update

'Pistorius schoot nogmaals na schreeuw Steenkamp'

null Beeld getty
Beeld getty

Drie getuigen hebben schoten en geschreeuw gehoord vanuit het huis van Oscar Pistorius. Daar werd in de nacht van Valentijnsdag model Reeva Steenkamp doodgeschoten. Vandaag is de tweede dag van de zaak. Pistorius' verzoek om vrijlating op borgtocht wordt vandaag behandeld.

Een getuige verklaarde dat hij tussen twee en drie uur 's nachts 'non-stop gepraat en geschreeuw' heeft gehoord vanuit het huis van de 'Blade Runner', vlak voor de fatale schietpartij. Een andere getuige meldde dat er zeventien minuten na het eerste schot nog drie schoten klonken. Na dat eerste schot hoorde hij geschreeuw. Dat zei de officier van justitie vanochtend tijdens de rechtszaak.

De officier van justitie onthulde ook dat er munitie voor een .38 kaliber pistool werd gevonden in het huis van de atleet, waarvoor hij geen licentie bezit. Daarvoor kan de 'Blade Runner' een aanklacht wegens overtreding van de wapenwet verwachten.

null Beeld AP
Beeld AP

Kogelgaten
Volgens de officier van justitie was aan de kogelgaten in de badkamerdeur te zien dat Pistorius vanaf een hoogte naar beneden schoot. Dit is in strijd met een eerdere verklaring van de atleet, dat hij zonder protheses uit zijn bed was gekomen en schoot omdat hij zich kwetsbaar voelde tegenover de inbreker die hij in zijn huis vermoedde.

Pikdonker
Daarnaast stipte de officier van justitie aan dat Pistorius zijn pistool onder zijn bed bewaarde. De 'Blade Runner' verklaarde dat het pikdonker was in de slaapkamer toen hij inbrekersgeluiden hoorde en dat hij daardoor niet merkte dat zijn vriendin uit bed was. Volgens de officier is het niet aannemelijk dat Pistorius in het donker onder zijn bed zijn pistool wist te pakken.

Kogelhulzen
Het lichaam van Steenkamp vertoonde buiten de schotwonden geen sporen van geweld. Er is dus geen vechtpartij voorafgegaan aan de schietpartij. De schoten werden van circa 1,5 meter afgevuurd. De politie vond drie kogelhulzen in de badkamer en één in de hal die grenst aan die badkamer.

Ook vond de politie twee iPhones en twee Blackberry's. Geen van die toestellen is gebruikt voor een noodoproep. Pistorius beweerde zijn manager en een bewaker van zijn wooncomplex gebeld te hebben na de schietpartij.

Testosteron

In het huis van Pistorius werden bovendien testosteron en naalden gevonden. Dat verhoogt de mogelijkheid dat Pistorius prestatiebevorderende middelen tot zich nam. De atleet baarde vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen opzien door als eerste gehandicapte sporter deel te nemen aan de sprintonderdelen. Volgens de advocaat van Pistorius had zijn cliënt de spullen wegens gezondheidsredenen en betreft het geen verboden middelen.

Tranen
Pistorius vuurde vier kogels af door de badkamerdeur, waarvan er drie zijn vriendin raakten. Steenkamp werd in haar hoofd, elleboog en heup geraakt. Tijdens het voorlezen van de verklaring door de officier van justitie brak Pistorius in tranen uit.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Pistorius bij de rechtbank in Pretoria. Beeld epa
Pistorius bij de rechtbank in Pretoria.Beeld epa

Ruzie
De officier van justitie bepleitte gisteren waarom Pistorius aangeklaagd dient te worden voor moord met voorbedachten rade. Aanklager Gerrie Nel stelde dat de moord op Reeva Steenkamp geen ongeluk was. Pistorius zou ruzie hebben gekregen met zijn vriendin, waarop zij naar het toilet vluchtte. Met vier schoten door de deur heen zou hij haar opzettelijk gedood hebben.

Inbraak
De advocaat van Pistorius verklaarde gisteren voor de rechtbank dat de atleet dacht dat er ingebroken werd in zijn huis. Hij had niet gemerkt dat Steenkamp niet in het bed lag, toen hij 's nachts wakker werd van geluiden in de badkamer.

Vrijlating op borgtocht zal slechts verleend worden als daar uitzonderlijke redenen voor zijn, zo meldde de rechter aan de advocaat van Pistorius.

Een vrouw draagt een foto van Steenkamp bij haar uitvaart. Beeld AP
Een vrouw draagt een foto van Steenkamp bij haar uitvaart.Beeld AP

Mediadrukte
Pistorius arriveerde vanochtend al voor 7 uur Zuid-Afrikaanse tijd gearriveerd bij de rechtbank in Pretoria. Bij aankomst in een politie-auto bedekte Pistorius zijn gezicht met een deken. Net als gisteren staat de rechtszaak ook vandaag in de aandacht van de wereldpers. Tientallen reporters verzamelden zich al enkele uren voor aankomst van Pistorius bij het rechtsgebouw. In een konvooi van drie politiewagens arriveerde de atleet. Hij werd binnengereden door een zijingang, om zo de media te omzeilen.

De rechtszaal heeft een capaciteit voor 60 mensen, maar zowel gisteren als vandaag stonden er circa 100 belangstellenden opeengepakt.

Pistorius (onder blauwe deken) arriveert bij de rechtbank. Beeld getty
Pistorius (onder blauwe deken) arriveert bij de rechtbank.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden