'Pistorius liet vriend opdraaien voor schot'

Pistorius vandaag in de rechtbank Beeld ap
Pistorius vandaag in de rechtbankBeeld ap

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft vandaag opnieuw belastende getuigenverklaringen om zijn oren gekregen. Naast de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, op Valentijnsdag vorig jaar, vervolgt justitie hem omdat hij een maand eerder een schot zou hebben gelost in een restaurant in Johannesburg. Pistorius zou een vriend hebben gevraagd de schuld op zich te nemen.

De Olympische sporter, ook wel bekend als de 'Blade Runner', was volgens de aanklagers roekeloos met vuurwapens. Een getuige, bokser Kevin Lerena, vertelde tijdens de derde zittingsdag over het voorval in het restaurant dat dit wat justitie betreft aantoont.

Lerena verklaarde dat tijdens een lunch met Pistorius en twee anderen ineens een schot afging. Volgens Lerena bood de atleet zijn excuses aan en vroeg hij vervolgens zijn vriend Darren Fresco, die ook aan tafel zat, te doen alsof hij per ongeluk het schot had gelost.

'De heer Fresco zei tegen de eigenaars van het restaurant dat het pistool in zijn broek was afgegaan. Hij nam de schuld op zich', aldus Lerena.
De verdediging voerde aan dat Pistorius niet wist dat het pistool, dat volgens Lerena onder tafel van hand tot hand ging, vuurklaar was. De bokser heeft verklaard dat een van de anderen dat wel had duidelijk gemaakt, maar Pistorius zou dat niet hebben gehoord. Hij zou erg zijn geschrokken.
De vrouw van de restauranteigenaar heeft verklaard dat vlak naast Pistorius een kind zat toen het schot afging. Niemand raakte gewond; de kogel miste de teen van bokser Lerena op een haar na.

Doodsangst
Hoofdvraag in de zaak is of Pistorius zijn vriendin bewust of per ongeluk heeft doodgeschoten. De beklaagde houdt vol dat hij dacht dat aan de andere kant van de badkamerdeur die hij met vier kogels doorzeefde een inbreker zat. In werkelijkheid was het Steenkamp die drie keer werd geraakt en aan haar verwondingen bezweek.

Buren hebben verklaard dat ze voorafgaand aan de schoten geschreeuw hebben gehoord, wat er volgens justitie op wijst dat Steenkamp in doodsangst verkeerde. Een derde omwonende bevestigde vandaag die lezing. Volgens Pistorius' advocaat hebben de getuigen echter hun verhaal op elkaar afgestemd en klopt er niets van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden