Pistoolschot met grote gevolgen

CO WELGRAVEN

Als agent in burger schoot hij in de lente van 1967 in het hartje van West-Berlijn een linkse student dood die protesteerde tegen het bezoek van de sjah van Perzië.

Karl-Heinz Kurras heeft nooit spijt gehad en is ook nooit veroordeeld, hoewel de student, Benno Ohnesorg, ongewapend was en zo goed als zeker geen enkele agressieve bedoeling had. Hij werd van achteren in het hoofd beschoten, het leek op een koele executie.

Kurras overleed al op 16 december van het afgelopen jaar in een Berlijns ziekenhuis, 87 jaar oud, maar zijn dood werd pas vorige week bekend.

De dood van de student had grote gevolgen. Er ontstond een radicale terreurgroep, de Beweging van de 2de juni, de datum waarop Ohnesorg was doodgeschoten. Die groep was in feite de voorloper van de gevreesde Rote Armee Fraktion die in Duitsland en daarbuiten vooral in de jaren zeventig en tachtig een serie bloedige aanslagen pleegde en prominente Duitsers gijzelde en doodde.

Groot was de ophef toen vijf jaar geleden bekend werd dat Kurras voor de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, had gewerkt. Een paar dagen na de schietpartij verbrak Oost-Berlijn het contact met zijn spion in het West-Berlijnse politieapparaat. Volgens het weekblad Der Spiegel is er echter geen aanleiding te veronderstellen dat Kurras op die tweede juni 1967 in opdracht van de Oost-Duitsers handelde. Niemand had ook kunnen voorzien dat de schietpartij zo'n enorme impact zou hebben, de West-Duitse regering tot wanhoop zou drijven en zelfs de stabiliteit van het land in gevaar zou brengen.

Kurras was gek op wapens, zo is ook in zijn Stasi-dossier te lezen. Kort na de Tweede Wereldoorlog, waarin hij als soldaat diende, was hij door de Sovjet-bezettingsmacht wegens verboden wapenbezit veroordeeld. Kurras is op 15 januari in alle stilte in Berlijn begraven.

Karl-Heinz Kurras werd op 1 december 1927 in Barten, Oost-Pruisen, geboren. Hij stierf op 16 december 2014 in Berlijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden