Piraterij heeft juist positief effect op verkoop legale digitale muziek

Beeld ThinkStock

Illegale downloaders van muziek zijn jarenlang verketterd door de muziekindustrie. Dat is niet terecht, blijkt uit nieuw onderzoek vanuit de Europese Commissie; illegaal downloaden heeft juist een positief effect op de verkoop van digitale muziek.

De onderzoekers baseren zich op klikgedrag van 16.000 Europese consumenten uit vijf verschillende landen. De resultaten laten zien dat internetgebruikers illegaal downloaden niet zien als een vervanging voor legale digitale muziek, maar als aanvulling. De personen in de steekproef kopen vaker legale digitale muziek via bijvoorbeeld iTunes als ze ook illegale downloadsites bezochten. Ook streamingsites als Spotify zijn eerder een aanvulling dan een vervanging voor het kopen van digitale muziek, blijkt uit het onderzoek.

Het effect van piraterij op de fysieke verkoop van muziek, zoals cd's in de platenwinkel, is niet meegenomen in dit onderzoek, dat zich dus uitsluitend op internetgedrag baseert. 'Dit resultaat moet worden geïnterpreteerd in de context van een nog in ontwikkeling zijnde muziekindustrie', zeggen de onderzoekers Luis Aguiar en Bertin Martens, afkomstig van de EU Society Unit.

Andere dynamiek
Muziek op fysieke dragers was tot voor kort verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de totale muziekomzet. Dat de totale muziekindustrie is afgenomen, is volgens Aguilar en Martens dan ook niet zomaar te wijten aan illegale downloads.

De digitale verkoop van muziek is in de periode van 2004 tot 2010 meer dan 1000 procent toegenomen. In 2011 bedroeg de totale omzet van de digitale muziekindustrie ruim 4 miljard euro. Dit toont volgens de onderzoekers het grote en fors groeiende belang van de digitale muziekindustrie. De digitale muziekverkoop kent wel een andere dynamiek, er worden vaker losse nummers verkocht, wat een negatief effect heeft op de verkoop van volledige albums.

'Er vallen juridische kanttekeningen te plaatsen bij het illegaal downloaden van muziek, maar vanuit het perspectief van de inkomsten voor de muziekindustrie moet piraterij dus niet als probleem worden gezien, maar als kans', zo schrijven de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden