Piraten worden niet de grootste in IJsland

Exitpoll | De jonge beweging boekt fikse winst in de verkiezingen, maar minder dan verwacht.

IJslands Piratenpartij heeft flink gewonnen in de verkiezingen van zaterdag, maar niet zo veel als werd verwacht. Tegen de trend van de laatste peilingen in is de regerende conservatieve Onafhankelijkheidspartij toch de grootste geworden.

De onafhankelijken halen waarschijnlijk 21 zetels in het parlement, het Althing, dat in totaal 63 volksvertegenwoordigers telt. De Links-Groene Beweging en de piraten stevenen beide af op circa tien zetels. De IJslandse politici moeten nu dus op zoek naar een werkbare coalitie, die tenminste 32 zetels in het parlement nodig heeft.

Tien zetels is een flinke winst voor de Piratenpartij, die er drie had, maar dit resultaat ligt rond de ondergrens die politicologen verwachtten voor de jonge, radicale beweging. Die spreekt vooral jongeren aan, en het is goed mogelijk dat de opkomst onder die groep toch lager was dan de peilingen aangaven.

Birgitta Jonsdottir, de voorvrouw van de Piratenpartij, toonde zich niet teleurgesteld na de uitslag. Die is volgens haar in lijn met wat de partij zelf verwachtte. "We zijn gewoon verbijsterd dat onze aanhang sinds de vorige keer wellicht verdrievoudigd is, en dat is nog maar drie jaar geleden", zei Jonsdottir.

De Piratenpartij voerde campagne met de belofte van meer directe democratie, een betere bescherming van de privacy en nationalisatie van de energiesector. De piraten zijn ook voor legalisering van drugs en het verlenen van asiel aan klokkenluider Edward Snowden.

Maar het lijkt erop dat de economie, die weer aantrekt na de crisis, voor veel kiezers toch belangrijker is geweest. Juist op dat vlak hadden veel IJslanders twijfels over de plannen van de Piratenpartij.

Panama Papers

Bjarni Benediktsson, de leider van de Onafhankelijkheidspartij, reageerde verheugd. "Dit zijn heel positieve aanwijzingen voor ons", zei hij over de exitpoll. "We leiden in alle kiesdistricten en we winnen zetels, dus we zijn heel blij."

De verkiezingen waren nodig na de val van de regering van premier Sigmundur David Gunnlaugsson van de Progressieve Partij. Hij moest opstappen na onthullingen via de Panama Papers over bezittingen in IJslandse banken die zijn vrouw en hij hadden ondergebracht in offshore-bedrijven, buiten het zicht van het publiek. De Progressieve Partij, die met de onafhankelijken regeerde, verliest nu meer dan helft van haar 19 zetels.

Naast de Piratenpartij heeft de nieuwe liberale partij Vernieuwing winst geboekt. Volgens kenners van de IJslandse politiek kan Vernieuwing een sleutelrol gaan spelen in de kabinetsformatie. De Onafhankelijkheidspartij en de Piratenpartij hebben vooraf gezegd dat ze niet samen gaan regeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden