Piraten overvallen Nederlands vrachtschip bij kust Nigeria

Twee of drie mannen ontvoerd 'Grof geweld gebruikt'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het is de angst van iedere reder: een piratenaanval. Dinsdagmiddag overkwam het rederij Seatrade uit Groningen. Acht piraten enterden in een mum van tijd de Breiz Klipper, een koopvaardijschip met gekoelde vis. Het vrachtschip voer voor de kust van Nigeria en zou net de haven van Port Harcourt binnenlopen.

Volgens woordvoerder Cor Radings werd er grof geweld gebruikt. "Toen ze aan boord waren hebben ze kostbare bezittingen van de veertien Russisch-Filippijnse bemanningsleden afgenomen en de kluis geplunderd. Daarna zijn de piraten in een skiff vertrokken. Twee bemanningsleden zijn meegenomen, een derde wordt nog vermist. Mogelijk is hij ook ontvoerd."

Hoe het met de bemanning gaat, en of er losgeld wordt geëist, was gisteren nog niet duidelijk.

De rederij heeft nooit eerder te maken gehad met een aanval door piraten, maar had haar bemanningsleden en schepen er wel op voorbereid. De Breiz Klipper was zowel zichtbaar als onzichtbaar beveiligd tegen aanvallen. Ook heeft de bemanning een speciale piratentraining gevolgd. Welke bescherming het schip precies had, wil Radings niet zeggen. "We willen andere schepen niet in gevaar brengen." Voorbeelden van beveiliging zijn opklapbare relingen of zeep op het dek, zodat piraten meer moeite hebben het schip te enteren. Nederlandse schepen mogen geen gewapende beveiligers aan boord hebben. Reders vrezen dat piraten dat weten en daarom vaker Nederlandse schepen aan zullen vallen. Daarom kondigde Seatrade vorig jaar aan een aantal van de koopvaardijschepen onder een andere vlag te laten varen. De Breiz Klipper voer nog onder de vlag van Curaçao, maar daar gelden dezelfde regels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden