Piraat met davidster en Palestijnensjaal

De gymschoenen die Joschka Fischer droeg toen hij een kwart eeuw geleden als eerste Groenen-deelstaatminister werd beëdigd, zijn nu te zien in een museum. Zal dat straks ook het lot zijn van de overall en de Palestijnensjaal die Gerwald Claus-Brunner van de Piratenpartij droeg toen hij een maand geleden in het Berlijnse parlement zitting nam?

Met name die sjaal is net zo omstreden als Fischers gymschoenen destijds. Charlotte Knoblauch, jarenlang het gezicht van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland en nog altijd het Joodse geweten van de Bondsrepubliek, protesteerde heftig. De Palestijnensjaal zou volgens haar getuigen van antisemitisme en hoort in een parlement niet thuis.

Waar staat de Palestijnensjaal eigenlijk voor? In de jaren zeventig, toen radicaal-links zich sterk met de Palestijnen identificeerde en zelfs terroristische acties met hen ondernam, was het een anti-Israëlisch symbool. Dat is het tegenwoordig in Duitsland nog, sinds sommige rechts-extremisten de sjaal zijn gaan dragen om hun anti-Joodse gezindheid uit te dragen.

Maar in de loop der jaren is het ook een mode-accessoir geworden. Sinds Palestijnenleider Jasser Arafat, sjaaldrager bij uitstek, een gerespecteerd politicus werd, namen C&A en H&M de 'sjaal met blokmotief' in hun aanbod op. Claus-Brunner zegt dat hij de sjaal van Israëlische vrienden cadeau kreeg toen hij in hun land een werkopdracht deed.

De 39-jarige Claus-Brunner is een van de vijftien afgevaardigden van de Piratenpartij die in september totaal onverwacht in het parlement van de deelstaat Berlijn werden gekozen. De fractie vormt een kleurrijke bende temidden van de grijsgeklede afgevaardigden van wat in de stad inmiddels allemaal middenpartijen zijn, zowel SPD en CDU als Groenen en Linkspartij.

Claus-Brunner verdedigt zijn outfit. Hij draagt al vele jaren alleen maar overalls. Hij heeft ze in allerlei kleuren. Ze hebben met zijn vak te maken. Hij is 'mechatroniker', iemand die zowel de hardware als de software van machines bouwt. Lassen en programmeren. Voor hem is de Piratenpolitiek daar een vanzelfsprekend verlengstuk van. Daar praat hij met veel passie over.

De opwinding over zijn uiterlijk gaat langs hem heen. Zodra men hem er in talkshows op televisie op aanspreekt, weet hij als een volleerd politicus het gesprek om te buigen naar waar de Piratenpartij voor staat. "Ja, ik ben biseksueel, 95 procent homo en al 14 jaar samen met dezelfde vriend, en ik wil dat mensen directer bij de politiek betrokken worden dan nu."

Bij de installatie van het Berlijnse parlement verscheen Claus-Brunner in een fel oranje overall, de kleur van de Piraten. Hij droeg een rode Palestijnensjaal over zijn lange blonde haren. Ter verduidelijking droeg hij een halskettinkje met een davidster. Na ampele overweging wees de voorzitter van het parlement bezwaren tegen zijn kleding af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden