Pip Blom, ontwapenend op gitaar

JORIS BELGERS

Waarom moet Nederland haar kennen?

Nou, omdat het al een tijdje geleden is dat in Nederland zulke ontwapenende cool werd gecombineerd met zulke prettige gitaarliedjes. Het lijkt de Amsterdamse Pip Blom (20) geen enkele moeite te kosten. Ze wordt veel (te veel?) vergeleken met de Australische zangeres Courtney Barnett, dus dan doen wij het ook maar. Die vergelijking heeft zo zijn redenen: die ogenschijnlijk simpele gruisliedjes waar een hele wereld aan dagelijkse ellende/plezier/ verwondering in verscholen zit. Over behulpzame taxichauffeurs of dat ene pindakaasmerk dat alles overleeft - ook die eerste kalverliefde.

En wat vindt ze er allemaal zelf van?

"Belachelijk. Het is veel sneller gegaan dan ik had gedacht. Dat is heel vet, maar ook spannend. Een jaar geleden had ik echt niet verwacht dat ik nu op Noorderslag zou staan. In februari zette ik mijn eerste liedjes online, met de band speel ik pas een half jaar. We stonden in september al op Into The Great Wide Open, waar we veel te geconcentreerd bezig waren. Met allemaal beginnersfouten: drumstel kwijt, snoertje vergeten. Nu gaat dat beter, ik denk dat we klaar zijn voor Noorderslag. We staan lekker ontspannen op het podium en hebben er echt lol in. Dat zoek ik zelf ook als ik concerten bezoek: ik vind het fijn als een band lol en enthousiasme uitstraalt.

"Op mijn zestiende zag ik een oproep voor een singer/songwriter-wedstrijd. Ik speelde heel slecht gitaar, maar heb een beetje last van impulsieve aanvallen. Dus deed ik maar mee, al had ik nog nauwelijks liedjes. Toen ik kreeg te horen dat ik was geselecteerd had ik dus een probleem. Het ging allemaal heel slecht en klungelig, maar! Ik kwam er wél achter dat ik liedjes spelen heel leuk vind.

"Ik doe alles zelf, heb nog geen platencontract. Ik heb alleen een pr-agent in Engeland zitten, die stuurt me overzichten door van alle blogs die ze benadert met mijn muziek. Ook alle afwijzingen, en dat is eng om te lezen. Maar er gaat ook veel goed - ik ben al een paar keer op BBC Radio gedraaid. Toen dat voor het eerst gebeurde, dacht ik, hoe dan?

"Ik wil mijn debuutplaat bij een tof Engels of Amerikaans indielabel uitbrengen. Misschien is dat totaal onrealistisch, maar ik ga het proberen. Daarvoor moet ik eerst meer in het buitenland bereiken. Dus, en dat is even wat minder impulsief, is er een heus plan: vier singles en heel veel shows boeken in Engeland. Dan hoop ik dat het er uitkomt. Er zijn gesprekken, nog niks concreets, maar het is niet helemaal onmogelijk. En ik vind het wel goed om soms een onrealistisch doel te hebben in het leven."

Pip Blom maakt ogenschijnlijk simpele gruisliedjes. foto Dave Guttridge The Photographic

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden