Pionier natuurgeneeswijzen was tegen vermenging van rassen

Mellie Uyldert (\N) Beeld
Mellie Uyldert (\N)

Inspiratrice of foute toverkol: de kwalificaties voor Mellie Uyldert lopen sterk uiteen. Zeker is dat de eminence grise van de kruidengeneeskunde en de astrologie die zondag op 100-jarige leeftijd is overleden, van grote betekenis is geweest voor de verspreiding van new age-gedachtengoed in Nederland.

De totale oplage van de meer dan 25 boeken die ze schreef, zoals ’De taal der kruiden’, was aanzienlijk (1,3 miljoen), net als het aanzien onder haar lezers. Voor velen gold ze als een soort goeroe en die status verloor ze niet echt toen ze werd ontmaskerd als racistisch denkster.

Uyldert was enige tijd aan hét new ageblad verbonden, Onkruid. Tot 1984. Toen voelde hoofdredacteur Paul Breekveld zich door haar ’bij de neus genomen’. „De kruidengenezeres bleek er fascistoïde denkbeelden op na te houden. Dat heb ik niet met de mantel der liefde willen bedekken – ze vloog er als columniste bij ons uit. Dat hebben veel lezers me kwalijk afgenomen.” Ook Bres stelde geen prijs meer op haar stukken.

Uyldert had naam gemaakt als pionier voor natuurgeneeskunde; ze was in 1977 een van de oprichters van de eerste Academie voor Natuurgeneeswijzen in Bloemendaal en inspireerde ’praktizijns’ en anderen om aan de gang te gaan met mineralen, kruiden, astrologie, kabouters en andere fenomenen uit de ’complementaire en holistische’ wetenschap.

In haar jonge jaren zat Mellie Uyldert bij ’Juultje’ (prinses Juliana) in de kinderkerk op Paleis Het Loo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef ze in een nazi-gezind periodiek. Dat ontbreekt in haar autobiografie ’Leven uit inspiratie’. Haar denken hield altijd trekken van Blut und Boden; in haar blad De Kaarsvlam (sinds 1947) kwamen Joden er slecht af en was rassenvermenging fout (een kind uit zo’n relatie zou aan ’zielsverwarring’ lijden). Onder leiding van het blanke ras, schrijft ze in haar autobiografie, zal de mensheid de terugweg vinden naar de Eenheid. „De grote steden zullen leeglopen en vervallen, de industriegebieden zichzelf vernietigen, de overblijvende mensen zullen een sober leven gaan leiden, zonder veel technische gemakken, maar met hogere, intuïtieve vermogens.”

Kritiek op haar ideeën deed Uyldert in deze krant af als ’jaloezie van mensen die niet zo succesvol waren als ik’.

(\N) Beeld
(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden