Pinto uit VVD door onvrede met kamerlid Kamp

HILVERSUM - Professor David Pinto stuurt deze dagen een bedankbriefje naar de VVD. Pinto, bijzonder hoogleraar in interculturele communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, kan zich niet langer verenigen met het vreemdelingenbeleid van de liberalen.

In het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur zei Pinto gisteravond dat hij 'gewoon in gewetensnood' wordt gebracht als hij luistert naar de bijdragen van VVD-woordvoerder Kamp. 'Irrealistisch', zo typeerde Pinto de meningen van Kamp. Zo weigert de VVD-woordvoerder in asielzoekerszaken te erkennen dat Europa een immigratiecontinent is.

De hoogleraar van Marokkaans-joodse komaf was de adviseur van de vorige VVD-fractievoorzitter Bolkestein in minderhedenkwesties. Ook toen was Pinto al niet zonder kritiek op de vaak omstreden uitspraken van Bolkestein. Vorig jaar probeerde hij tevergeefs een verkiesbare plaats te krijgen op de VVD-kieslijst voor de Tweede Kamer.

Voordat Pinto toetrad tot de VVD was hij lid van de PvdA en D66. De hoogleraar treedt niet toe tot het CDA. Zijn orthodox-joodse geloof kan hij niet rijmen met een christelijke partij. Hij blijft nu partijloos. “Ik wilde van binnenuit weten hoe de Nederlandse politiek werkt. Nou, ik weet het nu.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden