Pinnen kan voorlopig nog niet in Vaticaanstad

Twee wijzigingen voerde het Vaticaan in december door in de eigen financiële wetgeving, toch kunnen toeristen rond het Pietersplein sinds 1 januari niet pinnen. Zolang de financiën van het Vaticaan niet op orde zijn, blokkeert de Bank van Italië electronisch betalingsverkeer in Vaticaanstad.

Woordvoerder Federico Lombardi sprak eerst van een 'technisch probleem'. Al snel bleek dat het euvel eruit bestond dat het Vaticaan niet voldoet aan de eisen die financiële snuffelhond Moneyval stelt aan de Europese banken. Moneyval onderzoekt in opdracht van de Raad van Europa of banken genoeg bescherming hebben ingebouwd tegen het witwassen van geld en tegen transacties die het terrorisme dienen.

Op verzoek van paus Benedictus XVI bekijkt Moneyval vanaf 2010 hoe het er voorstaat bij het Instituut voor Religieuze werken, zoals een van de banken van het Vaticaan heet. Het instituut is een van de laatste banken waar de Europese financiële snuffelhond is binnengekomen.

Dat de paus hier om vroeg, is omdat hij meer transparantie wil in het Vaticaan. Hij wil vast ook af van het slechte imago van het Vaticaan als het om bankieren gaat. In de jaren negentig zijn miljoenen, afkomstig uit partijkassen, witgewassen bij het IOR. In zijn boek 'Vaticaan BV' onthult onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi de details.

Het IOR stelde in 2009 een nieuwe directeur aan, maar dit voorjaar vertrok Tedeschi alweer. Hij zou ontslagen zijn na geruchten over een witwaspraktijk. Tedeschi was aangenomen om de financiën van het Vaticaan transparant te maken en zo te voldoen aan de eisen. Hij zou er uitgewerkt zijn door kardinaal Bertone, de staatssecretaris van het Vaticaan.

Uit de laatste onderzoeksronde van Moneyval bleek dat het Vaticaan op zeven van de zestien criteria onvoldoende scoort. Zonder er te veel ruchtbaarheid aan te geven, voerde het Vaticaan twee wijzigingen door in de financiële structuur. Zo kan de Vaticaanse staatssecretaris niet meer tegenhouden dat het IOR samenwerkingsovereenkomsten sluit met andere landen. Ook kan het instituut financiële gegevens uitwisselen met banken in andere landen zonder dat er sprake hoeft te zijn van verdachte transacties. De wijziging houdt in dat kardinaal Bertone bevoegdheden is kwijtgeraakt en dat de ontslagen bankdirecteur Tedeschi achteraf toch zijn zin heeft gekregen in zijn poging de kluisdeur van het Vaticaan meer te openen om zo inzicht te bieden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden