Pinguïns en apen zijn nul euro waard

'Je kunt failliete dierentuin niet zomaar verkopen aan hoogste bieder'

ONNO HAVERMANS

Voor de apen, kamelen, dwergnijlpaarden, pinguïns en andere dieren wordt nog steeds goed gezorgd. En ze gaan niet zomaar in de verkoop, ook al moet curator Piet Gunning proberen zoveel mogelijk schulden af te lossen van drie dierentuinen die deze week failliet gingen. "De dieren gaan niet naar opkopers, al liggen flamingo's goed in de markt."

De Rabobank heeft een boedelkrediet ter beschikking gesteld en neemt daarmee als grootste schuldeiser haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, prijst Gunning de bank. "Gisteren kreeg ik nog een rekening van Nuon, die kan ik dankzij dat krediet betalen zodat de hokken waar nodig verwarmd blijven en de verlichting aan kan."

Gunning is maandag aangesteld om de boedel af te wikkelen van Zodiac Zoos, eigenaar van Dierenpark Wissel in Epe, Aqua Zoo Friesland en Zoo Parc Overloon. Zestig medewerkers zijn ontslagen, maar blijven met een uitkering van het UWV voorlopig aan het werk. "Het is een primeur dat dierentuinen failliet gaan", zegt de curator, als advocaat gespecialiseerd in faillissementsrecht.

Overmorgen gaat hij samen met de bank en de makelaar overleggen met de Europese vereniging van dierentuinen (EAZA), waarin meer dan driehonderd dierentuinen samenwerken aan fokprogramma's en uitwisseling van dieren. "We zullen kijken of de dieren elders kunnen worden geplaatst", zegt Gunning, "maar ik ga ervan uit dat het zover niet zal komen. Er hebben zich al meer dan twintig gegadigden gemeld, sommigen voor een van de dierentuinen, sommigen voor alle drie."

Voorzitter Marc Damen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is daar wat minder gerust op. "Een dierentuin kun je beter niet zomaar verkopen aan de hoogste bieder", zegt de directeur van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. "Iemand zonder kennis van zaken vormt een risico, ik hoop dat de curator probeert te verkopen aan een gerenommeerde partij."

Een dierentuin draait op idealisme, educatie en natuurbehoud en de kunst om geld te verdienen, stelt Damen. "Daarbij heeft iedereen een mening over dierentuinen, het is emotie. Je moet weten hoe je omgaat met de media en met publieke reacties." Hij verwijst naar de commotie van een jaar geleden over giraf Marius, die in de dierentuin van Kopenhagen werd doodgeschoten om inteelt in het Europese fokprogramma te voorkomen.

Zodiac Zoos draaide ook mee in het Europese uitwisselingsprogramma, er zijn dus genoeg dierentuinen die de dieren uit Epe, Leeuwarden en Overloon kunnen overnemen, zegt Damen. "Dieren staan voor nul euro op de balans, de dierentuinen regelen onderling welk dier waar verblijft. Anders zou een rijke dierentuin altijd de exclusieve soorten hebben. Het draait om de educatieve waarde." Het faillissement van Zodiac komt door een gebrek aan vernieuwing, denkt Damen. "Om publiek te blijven trekken moet je elk jaar zorgen voor een nieuwe attractie. Zo'n park op de Veluwe moet het hebben van de toeristen die daar verblijven, maar die komen niet elk jaar naar hetzelfde kijken. En de ontwikkelingen gaan snel. Toen wij dertig jaar geleden een nieuw olifantenverblijf openden, waren we ontzettend vernieuwend, inmiddels zijn er zeker vijf andere dierentuinen in Nederland met een mooier olifantenverblijf."

undefined

Papegaaienpark en grottenaquarium moesten dicht

Nederland telt 26 dierentuinen. Ze moeten minimaal zeven dagen in het jaar open zijn en meer dan tien soorten exotische dieren hebben om in aanmerking te komen voor een vergunning van het ministerie van economische zaken. Dat stelt ook eisen aan de verzorging van de dieren en educatieve doelen.

Twaalf grote dierentuinen, zoals Artis, Blijdorp, Burgers' Zoo en Beekse Bergen, zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van dierentuinen. Tien kleinere regionale dierentuinen, waaronder ReptielenZoo Serpo, werken samen in de Vereniging Dier en Park.

De afgelopen jaren sloten tenminste drie kleine dierentuinen hun deuren: Ecodrome in Zwolle stopte toen de gemeente in 2012 geen subsidie meer verstrekte. Het Papegaaienpark in Oerle maakte in 2013 een doorstart en heet sindsdien Zoo Veldhoven. Grottenaquarium Valkenburg werd vorig jaar gesloten, nadat de politie bij een inval dode en verwaarloosde dieren had aangetroffen. Ze werden niet meer verzorgd sinds de eigenaar kort daarvoor was overleden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden