Pindakaas zonder een spoor van gif

Sinds kort is in Nederland Unueco biologische fair trade pindakaas verkrijgbaar. "Het neusje van de zalm eigenlijk", aldus Frank de Bruijn van het bedrijf Horizon dat de pindakaas maakt. Biologische fair trade pindakaas is nog niet een product dat gemakkelijk verkoopt, geeft De Bruijn toe.

"In Nederland verkopen wij deze pindakaas via de natuur- en reformwinkels. Daar kopen mensen wel biologische pindakaas en ze hebben dan ook het idee dat het daarmee sociaal ook wel goed zit. Maar dat hoeft niet zo te zijn."

Albert Heijn verkoopt ook biologische pindakaas. Calvé (van Unilever) daarentegen produceert het niet. "Daar zijn momenteel ook geen plannen voor", zegt woordvoerster Els de Bruin van Unilever. "Biologisch is voor ons nooit een doel op zich; we zien het als niche-markt en kijken of er vraag naar is vanuit de consument."

Om een inschatting te kunnen maken van de voordelen van biologische pindakaas, is het zaak om iets meer te weten te komen over de teelt van pinda's. De manier waarop pinda's groeien is vrij bijzonder. Boven de grond zie je alleen een groene pindaplant. Na de bloei maakt de plant uitlopers, een soort extra stengels. Die buigen om en boren zich in de aarde. Aan elke uitloper groeien dan onder de grond twee of drie pinda's.

De pinda stamt uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig komen de meeste pinda's uit China, India en de VS. Bij de teelt van pinda's in de VS wordt nog steeds het bestrijdingsmiddel aldicarb gebruikt om de grond voor pindateelt te ontsmetten. "Dat middel is door ons niet toegelaten in Nederland", aldus de woordvoerder van het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen. Dat heeft alles te maken met de gezondheidseffecten en de effecten ervan op het milieu.

Bij de teelt worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt om de schimmel te doden die het giftige aflatoxine produceert. Dit stofje kan leiden tot ernstige leveraandoeningen. Volgens de American Peanut Council is er van die bestrijdingsmiddelen amper iets terug te vinden op Amerikaanse pinda's. In biologische pindakaas mag echter geen enkel spoortje bestrijdingsmiddel aanwezig zijn.

De pinda's voor de Albert-Heijnvariant en de fair trade variant worden geteeld in China. "Ze zijn afkomstig van gecertificeerd biologische landbouwbedrijven. Daar wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of genetisch veranderde organismen. Het onafhankelijke keuringsinstituut Skal ziet erop toe dat de productie op de juiste manier verloopt en voert ook inspecties uit", vertelt woordvoerster Rianne van der Sar van Ahold.

De pinda's voor de pindakaas van Unueco komen ook uit China. "Ze zijn afkomstig van onder meer ons eigen project in Shandong. De 58 boeren daar werken al sinds 1996 biologisch en hebben in 2009 een fair trade certificaat gekregen. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en oogsten de pinda's nog met de hand", vertelt Frank de Bruijn van Horizon. "Buitenlandse, gecertificeerde organisaties voeren de controles uit op locatie in Shandong. Wij weten zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt."

De plaatjes van de boerderijen waar de pinda's geteeld worden voor de fair trade pindakaas, laten behoorlijk ouderwetse boerderijen zien met een boer die nog met een hark het land bewerkt. Heel anders dan de grote tractoren en oogstmachines op Amerikaanse boerderijen. Het biologische certificaat en de fair trade erkenning maken die ouderwetse teelt in één klap modern en duurzaam. Een pot Unueco pindakaas van 250 gram kost €2,19 en is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. De biologische versie van Albert Heijn kost ook €2,19, maar dan voor een pot van 350 gram.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden