Pindakaas en pepers

Pinda, stond er op de bladzijde waar het boek 'Groente' (Stichting Kunstboek, euro 40,40) openviel. De schrijfster, Alma Huisken, veegt onmiddellijk een wijdverbreid misverstand van tafel. Pinda's zijn geen noten, al worden ze ook olie- of apennoten genoemd, maar peulvruchten, met een heel merkwaardig groeipatroon: na de bloei ontwikkelt de plant uitlopers die ombuigen, zich in de aarde boren en daar een bast met twee tot drie 'nootjes' vormen. In Amerika vond in 1890 een huisarts, die op zoek was naar een eenvoudig voedingsmiddel met een hoge proteïnewaarde, pindakaas uit. Terwijl hier vooral kampioentjes in de dop pindakaas eten, zijn het in Amerika juist volwassenen die de meeste peanut sandwiches naar binnen werken.

Op die sandwiches zit, behalve pindakaas, traditioneel ook grape jelly, druivengelei. In de pindakaas zitten, net als hier, zout, suiker en stabilisatoren (om te zorgen dat de olie zich niet afscheidt) en de druivengelei is mierzoet en paars bijgekleurd.

Het kan makkelijk anders, want het recept voor pindakaas zonder andere toevoeging dan zeezout is simpel. Voor een flinke pot hebt u nodig:

500 g ongedopte pinda's

1 1/2-2 theelepels fijn zeezout

Dop de pinda's en wrijf de vliesjes eraf. Rooster de pinda's kort in een droge koekenpan op matig vuur. Maal de pinda's in een keukenmachine. (Kan ook in een vleesmolen.) Meng het zeezout erdoor en maal de pinda's nogmaals, nu tot een wat fijner mengsel. Schep de pindakaas in een schone pot en bewaar die op een koele, droge, donkere plek.

Zo staan er vele wetenswaardigheden over zeventig groenten, van A tot Z, in 'Groente' beschreven. Fotograaf Bart van Leuven portretteerde de groenten prachtig en bij al deze kleurrijke bladeren, knollen en bollen, peulen en kolen behoren in totaal meer dan tweehonderd recepten, waaronder vele vegetarische.

Bij de pepers staat een leuke tip voor een feestelijke garnering voor een 'gepeperd' gerecht: Snijd een rode en een groene Spaanse peper vanaf het kapje in de lengte open. Schraap de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in heel dunne reepjes (die u aan het kapje vast laat zitten). Leg de 'bloemen' 2 uur in een kom ijswater in de koelkast, tot de reepjes omkrullen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden