Pimco zet grote namen in adviesraad

Adviseurs moeten rust en vertrouwen terugbrengen

LIDWIEN DOBBER

Pimco, een van 's werelds grootste vermogensbeheerders, heeft drie grote namen gestrikt om het bedrijf met raad en daad ter zijde te staan. Ben Bernanke, oud-voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Jean-Claude Trichet, oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank en Gordon Brown, oud-premier van Groot-Brittannië, 'zullen hun economische, geopolitieke en markt-expertise en inzichten ten goede laten komen aan het investeringsproces van de firma', meldt Pimco op zijn site.

Niet alleen die drie namen, alles aan Pimco is groot. Het bedrijf heeft 1,47 biljoen dollar aan vermogen onder beheer. Van pensioenfondsen, centrale banken, ondernemingen en ook van particulieren. En het lijkt erop dat Bernanke, Trichet en Brown, die allen tot voor kort de publieke zaak dienden, vooral zijn aangetrokken om die klanten een goed gevoel te geven.

Want ook bijzonder indrukwekkend is het bedrag dat investeerders bij Pimco hebben weggehaald sinds Bill Gross, de kleurrijke voorman en mede-oprichter, in september vorig jaar met slaande deuren het bedrijf verliet. De Duitse verzekeraar Allianz, eigenaar van Pimco, meldt in zijn derde kwartaalverslag dat het dit jaar zo'n 99 miljard dollar zag vertrekken, 'sterk gedreven door Pimco in de VS'.

Gross is na zijn vertrek dan ook niet in een hoekje gaan zitten huilen. Twee maanden geleden eiste hij via de rechter minstens 200 miljoen aan schadevergoeding van Pimco en Allianz. Die eis zette hij kracht bij met niet mis te verstane teksten, als: "Gedreven door machtswellust, hebzucht en een verlangen om hun eigen financiële positie en reputatie te verbeteren ten koste van investeerders en het goed fatsoen, heeft een intrigantenkliek van directeuren bij Pacific Investment Managment Company (Pimco) samengespannen om oprichter Bill Gross Pimco uit te werken (...) Hun onbehoorlijke, oneerlijke en onethische gedrag moet aan de kaak worden gesteld."

Investeerders houden daar niet van. Die willen rust in de tent. De relatie tussen een investeerder en zijn vermogensbeheerder stoelt op vertrouwen. Vietnamveteraan Gross genoot dat vertrouwen lange tijd. Maar in zijn laatste jaar bij Pimco werden zijn eigengereidheid en exentrieke gedrag - oogcontact met hem maken was verboden, tekende The Wall Street Journal toentertijd op - hem fataal.

En nu zijn er dus zwaargewichten Bernanke, Trichet en Brown, die sinds ze terugtraden als centralebankpresident c.q. premier geen hele volle agenda's meer hebben. Bernanke werkt als wetenschapper bij het Brookings Institution, Trichet zit in de raad van bestuur van vliegtuigbouwer Airbus en Brown zat tot mei dit jaar in het Britse parlement.

Ze treden toe tot Pimco's adviesraad. Die is nieuw en wat hij precies gaat doen, is wat vaag. 'Meerdere malen per jaar bijeenkomen', meldt Pimco. Op het hoofdkwartier in Newport Beach, Californië, en bij Pimco-kantoren elders in de wereld.

En elk jaar in mei komen de mannen naar de bijeenkomst waar Pimco zijn langetermijnstrategie bepaalt. Om daar hun visie op de economie en de politieke toestand in de wereld te delen, iets waar 'onze klanten veel profijt van zullen hebben', aldus David Hodge, de nieuwe topman.

'Wowing clients' noemt The Financial Times het, indruk maken op de klant. Wat de adviseurs betaald krijgen voor het delen van hun gedachten is niet bekend. Maar Gordon Brown haastte zich te zeggen dat al zijn inkomsten gaan naar de liefdadigheid die hij en zijn vrouw Sarah bedrijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden