Pim's

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje

LU PiM's L'Original orange

Sinaasappelmarmelade 41% (glucose-fructosestroop, suiker, sinaasappelpulp 4,5%, geconcentreerd sinaasappelsap 1,4% (equivalent sinaasappelsap 1,4%), geconcentreerde sinaasappelpulp 0,6% (equivalent sinaasappelpulp 2,6%), geleermiddel (pectines), voedingszuur (citroenzuur), zuurteregelaars (calciumcitraat, natriumcitraat), natuurlijk sinaasappelaroma, verdikkingsmiddel (xanthaangom)), chocolade 24,9% (suiker, cacaomassa, cacaoboter, plantaardige oliën (illipe, mango sal, shea en palm in wisselende verhoudingen), aroma, emulgator (sojalecithine), lactose en melkeiwitten), tarwebloem, suiker, eieren, glucose-fructosestroop, koolzaadolie, rijsmiddelen ammoniumwaterstofcarbonaat, dinatriumdifosfaat, natriumwaterstofcarbonaat), zout, emulgator (sojalecithine).

Pimmetjes, zo heten ze bij ons thuis. Die ronde, luchtige, cake-achtige koekjes met chocola en sinaasappel die zo fijn weghappen, ware het niet dat er verdorie altijd te weinig in een rol zitten. In Engeland heb je ze ook, alleen heten ze daar 'Jaffa cakes'. Logisch, de Engelsen hebben al een eigen Pimm's, met dubbel M: een theekleurige cocktaildrank die traditioneel wordt aangevuld met ginger ale en een halve fruitkraam (stukjes appel, sinaasappel, komkommer en aardbei) tot een hoogst klassiek zomerdrankje. Oh, en vergeet het blaadje munt niet. Na de Hugo-hype en de Aperol Spritz-rage hoop ik vurig dat wij nu ook eens een Pimm's-trend krijgen, want het is heerlijk spul.

Maar we dwalen af. Terug naar de koekjes. Ik heb nagevraagd bij fabrikant LU hoe het nou zit. De Jaffa cakes - vernoemd naar de appelsienen uit de gelijknamige stad in Israël - zijn uitgevonden in Engeland in 1927. Bij een koekfabriekenfusie met de Belgen in 1968 mocht voor het Europese continent wel het recept, maar niet de naam worden overgenomen. Toen werd het Pims. Niet eens ter ere van een afzwaaiende directeur - 'de oude meneer Pim' - maar omdat ze die merknaam 'nog ergens hadden liggen'. Die 21 jaar later in het kader van de vooruitgang overigens werd bijgepunt tot PiM's.

Behept met het doe-het-zelfvirus als ik ben, stonden ze al heel lang op mijn verlanglijstje en na diverse testrondes en hectoliters misbakselwegspoelthee, ben ik eruit. Wel een waarschuwing vooraf: direct na een zelfgemaakt Pimmetje 'een echte' oppeuzelen is even schrikken. Ineens smaken ze wonderlijk zoet-chemisch en on-chocolade-achtig.

undefined

Zelf Pimmetjes maken?

Nodig voor 30 stuks:

200 g pure chocolade (50%)

± 2/3 pot sinaasappelmarmelade

2 eieren

50 g suiker

1 zakje vanillesuiker

50 g zelfrijzend bakmeel

1 sinaasappel (alleen rasp)

snufje zout

wat boter en bloem voor invetten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet muffinvormen (30 holtes in totaal) zeer grondig in met boter en bepoeder met bloem. Mix de suiker en de eieren 5 minuten tot een absurd luchtig, bijna wit geheel. Rasp de sinaasappel erboven, zeef het zelfrijzend bakmeel en zout erboven en spatel vervolgens alles luchtig maar grondig door elkaar. Schep in elke muffinholte een eetlepel beslag. Bak in de oven in ± 8 minuten gaar en lichtbruin. Leg de afgekoelde cakejes met de platte kant naar boven, schep in het midden een theelepel marmelade. Smelt de chocola au-bain marie of voorzichtig in de magnetron. Verdeel over de bovenkant van de koekjes. Jazeker, dit betekent geklieder en regelmatige vingeraflikmomenten. Laat op een koele plek opstijven. Garneer eventueel naar eigen inzicht (streepjes, zigzagjes, rondjes) met de overgebleven, weer even opgewarmde, chocola.

Tips

Omdat er geen boter in het deeg zit, plakken ze snel vast aan de vorm, heel goed invetten dus. Siliconen vormen werken beter dan metaal, maar ook die moeten worden ingevet.

Kleine losse bergjes beslag scheppen op een met bakpapier beklede bakplaat kan ook, maar dan worden ze wel minder mooi rond. Enfin, rustiek worden ze toch wel.

In de Boekenweek geeft Karin op 15 maart in Vlissingen een lezing over de waanzin van pakjes en zakjes. Info: www.bibliotheekvlissingen.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden