Pim Fortuyn wil doorgaan

AMSTERDAM/HILVERSUM - Pim Fortuyn wil hoe dan ook meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei, als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, of als aanvoerder van een eigen kieslijst. Hij hoopt dat de leden van Leefbaar Nederland het partijbestuur duidelijk zullen maken het oneens te zijn met het besluit hem als lijsttrekker terzijde te schuiven.

,,Ik sta voor een taak en een opdracht. Ik ben daar net aan begonnen en daar ga ik mee door'', zei hij gisteravond in Netwerk.

Het bestuur besloot het afgelopen weekeinde met Fortuyn te breken, na uitspraken van hem over het vreemdelingenbeleid die in strijd zijn met het verkiezingsprogramma. David Pinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft zich gisteren beschikbaar gesteld voor de opvolging van Fortuyn als lijsttrekker.

Het partijbestuur kwam zaterdagavond voor spoedberaad met Fortuyn in Hilversum bijeen. Aanleiding was een vraaggesprek in de Volkskrant. Fortuyn zei daarin geen asielzoekers meer te willen toelaten. ,,Ik vind 16 miljoen Nederlanders wel genoeg. Het is een vol land.'' Hij schond met die uitlating de afspraak met het partijbestuur dat hij niet meer zou zeggen dat Nederland 'vol' is. ,,Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken.'' Het partijcongres schrapte in november de passage dat maximaal 10000 asielzoekers per jaar welkom zijn, uit het verkiezingsprogramma.

Fortuyn zei gisteravond dat hij de komende dagen de reactie van Leefbaar-Nederlandleden afwacht. Hij vond dat het bestuur 'in emotie en onder grote druk' tot zijn uitsluiting heeft besloten. ,,Ik wil nog wel eens zien dat mensen dit accepteren.'' Hij beklemtoonde niet op een confrontatie met het bestuur uit te zijn. ,,Misschien vindt voorzitter Jan Nagel nog een pot lijm.'' Hij kondigde aan met een eigen kieslijst de stembusstrijd in te gaan als de breuk met Leefbaar Nederland definitief mocht zijn.

De breuk met Fortuyn komt op een moment dat de nieuwe partij op meer dan twintig zetels in de peilingen staat. Nagel erkende dat het daarom verleidelijk was het geschil met de lijsttrekker toe te dekken. ,,In goede vriendschap hebben we toch de conclusie getrokken: dit gaat niet meer samen. Dan maar minder zetels.''

Het partijbestuur beraadt zich morgen op de toekomst. Nagel zei niet te verwachten dat hijzelf kandidaat zal zijn voor het lijsttrekkerschap. Hij houdt er rekening mee dat Leefbaar Nederland nu minder dan tien zetels zal halen. Dat is de grens die hijzelf heeft getrokken voor de beoordeling van het succes van de partij.

Pinto nam het in de strijd om het lijsttrekkerschap op tegen Fortuyn. Hij eindigde in de stemming op het congres als tweede. ,,Ik ben nog steeds beschikbaar.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden