Pilot in de Jordaan: kan Koninginnedag schoner?

Op Koninginnedag wordt jaarlijks alleen in Amsterdam al 300.000 kilo troep geproduceerd. FOTO ANP Beeld
Op Koninginnedag wordt jaarlijks alleen in Amsterdam al 300.000 kilo troep geproduceerd. FOTO ANP

Jaarlijks produceren de feestgangers op Koninginnedag in Amsterdam meer dan 300.000 kilo afval. De stadsreinigingsdienst laat dit jaar een proef uitvoeren in een deel van de Jordaan, waaruit moet blijken of de afvalberg de komende 5 jaar gereduceerd en gescheiden kan worden.

Het project met de naam Koninginnedag Schoon heeft twee kanten, vertelt Anne Rose van Servellen van de stichting Global Green Events, die de pilot gaat uitvoeren. Aan de ene kant is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van het afval dat ze produceren, en het opruimen daarvan. Aan de andere kant zijn er gewoon gegevens nodig, want er is nog maar weinig bekend. Hoeveel en wat voor soort afval wordt er geproduceerd? De stichting wil inzicht krijgen in de grootte en de samenstelling van de afvalberg en door wie hij wordt geproduceerd.

Op de Noordermarkt en Westerstraat komen 42 afvalscheidingsstations met bakken voor verschillende soorten afval, goed zichtbaar en op hoogte aangegeven. Nu al hangen overal in de buurt affiches en heeft de stichting buurtbewoners en ondernemers opgeroepen om op de dag zelf groene shirts te dragen, zodat het project op de dag zelf zo goed mogelijk zichtbaar wordt voor bezoekers.

Makkelijk maken
Hoewel de veelal beschonken feestgangers op Koninginnedag gewend zijn alles op de grond te gooien, denkt Van Servellen dat door het aanbieden van veel en duidelijk aangegeven afvalpunten mensen wel de moeite nemen hun afval gescheiden weg te gooien. Maar ook de samenwerking is daarin erg belangrijk: 'We willen laten zien dat je door samen te werken verder komt: betrokkenheid van de ondernemers, de bewoners en de bezoekers'.

Geslaagd
Aan de hand van de resultaten van de proef buigt een focusgroep met daarin de gemeente, ondernemers en uiteraard Global Green Events zich over de vragen: Wat kan je doen? En wie kan wat doen? De pilot is volgens Van Servellen geslaagd als de hele buurt meedoet en als het merkbaar schoner is aan het einde van koninginnedag. Indien het stadsdeel Centrum tevreden is over de resultaten, wordt het scheiden en verminderen van afval de komende 5 jaar uitgebreid naar de rest van de stad op Koninginnedag. De data die zaterdag worden verzameld worden daarin meegenomen.

Het logo van de pilot Koninginnedag Schoon Beeld
Het logo van de pilot Koninginnedag Schoon
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden